Od dnešního dne si Češi výrazně finančně polepší. Někteří až o tisíce

Domácí 01. ledna 2022 | 05:28 — Ilona Cílková
Každý průměrně vydělávající zaměstnanec v ČR, který má dvě děti, si od dnešního dne finančně polepší. Automaticky bude mít o zhruba 420 korun vyšší čistý měsíční plat. Ročně to dělá přes 5000 korun v čistém.
Z výplaty za leden zbyde zaměstnancům víc peněz / Depositphotos

V roce 2022 se můžeme těšit na celou řadu novinek, díky kterým pracovníci i živnostníci dostanou více peněz navzdory tomu, že jejich hrubá mzda zůstala stejná. Mezi ty nejdůležitější, díky kterým lidem stoupne čistý příjem, patří například zvýšení daňové slevy na poplatníka nebo vyšší daňová sleva na dítě. Navíc se také zvýší minimální mzda a zruší se maximální limit pro výplatu měsíčního bonusu, jak uvádí server penize.cz.

Dle webu denik.cz se takzvaná základní sleva na dani pro rok 2022 zvyšuje o tři tisíce na 30 840 korun. Měsíčně to dělá o 250 korun navíc – konkrétně 2570 Kč místo dřívějších 2320 Kč. Většina zaměstnanců tak na účet dostane právě o těch 250 korun měsíčně navíc, a to počínaje výplatou za leden, která obvykle přichází na začátku února.

Podle Lidových novin rodičům zůstane víc peněz i díky další změně. Daňová sleva na druhé dítě totiž stoupne z dosavadních 19 404 na 22 320 korun za rok, u třetího a každého dalšího dítěte z 24 204 na 27 840 korun. Sleva na první dítě zůstane stejná jako doteď, tedy 15 204 korun. Rodině se dvěma dětmi zůstane o přibližně 2900 korun ročně víc. Se třemi dětmi o zhruba 6500 korun. 

Po rozdělení na měsíce vzroste sleva na druhé dítě z dosavadních 1617 na 1860 korun, na třetí a každé dítě z 2017 na 2320 korun. Rodina se dvěma dětmi si tak měsíčně polepší o víc než 240 korun, se třemi dětmi o skoro 550 korun. Sleva na první dítě – 1267 korun měsíčně – se nemění.

Od dnešního dne se rovněž mění pravidla pro daňový bonus, který zaměstnanci dostávají měsíčně. Bonus se vyplácí, když daňová sleva na dítě je vyšší než původně vypočtená daň z příjmů (v případě měsíční výplaty jde nejdřív o zálohu na daň). Díky tomu pak lidé nejenže nezaplatí žádné daně, ale ještě od státu něco dostanou. Maximálně však mohli dostat 5025 korun měsíčně – a právě tento strop od roku 2022 skončí. Zrušení měsíčního limitu v praxi znamená, že zaměstnanci s vyšším bonusem nebudou v následujících letech muset čekat až na roční zúčtování, ale dostanou ho hned. 

Polepší si i nejhůř placení zaměstnanci. Státem stanovená minimální mzda od začátku roku 2022 vzroste o tisíc korun měsíčně na 16 200 korun hrubého. V hodinovém vyjádření stoupne o 5,90 Kč na 96,40 Kč. Zvýšení minimální mzdy má přitom vliv i na ostatní. Současně totiž roste i takzvaná zaručená mzda, tedy základ pro další profese v soukromém sektoru. Je odstupňována podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti práce do osmi úrovní. 

Od státem stanovené minimální mzdy se odvíjejí i některé další limity. Patří sem strop pro přivýdělek uchazečů o zaměstnání, pro školkovné, pro nárok na daňový bonus a další. Důchodci si příští rok rekordně polepší. Pozor ale na velkou chybu, která je může připravit o tisíce.

Zdroj: penize.cz, denik.czlidovky.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu