Nový premiér zhodnotil situaci v Česku. Držte nám palce, prosí občany

Domácí 01. prosince 2021 | 09:18 — Ilona Cílková
Nový premiér Petr Fiala (ODS) svolal první neformální jednání své nastupující vlády, která by měla v polovině prosince vystřídat dosluhující kabinet Andreje Babiše (ANO).
Nastupující vláda Petra Fialy poprvé neformálně jednala v úterý / Foto: ODS

Nastupující vláda Petra Fialy v úterý poprvé zasedla k neformálnímu jednání. Nastupující premiér poté večer na Twitteru zveřejnil fotografie ze zasedání, které se odehrálo v pražském Hrzánském paláci, který si v úterý odpoledne prohlédl a zároveň se seznámil s jeho pracovníky. Dosluhující premiér Andrej Babiš mu palác nabídl, aby ho využíval do jmenování nové vlády.

„Těším se na spolupráci," napsal Fiala a dle idnes.cz i uvedl, že je situace vážná a musíme být co nejlépe připraveni. Fiala na Twitteru v úterý večer také zveřejnil video, ve kterém promlouvá právě z Hrzánského paláce. „Jsem tu dnes poprvé. Jsou tady krásné historické prostory. Upřímně řečeno, na nějaké rozhlížení není zrovna čas. Čeká nás mnoho důležitých úkolů. Co nejlépe se vypořádat s pandemii, dát do pořádku veřejné finance a zkrotit drahotu. Jsem si vědom své odpovědnosti, abych se těchto výzev neprodleně zhostil. Držte nám prosím palce,“ říká v půlminutovém videu.

Petra Fialu jmenoval novým premiérem prezident Miloš Zeman v neděli na zámku v Lánech. Den po jeho jmenování zahájil v abecedním pořadí sérii rozhovorů s kandidáty na ministry. Ukončit je plánuje 13. prosince a poté by měl přistoupit k jmenování celé vlády. Nadále má výhrady k jednomu z navržených, kterým je podle médií kandidát Pirátů na ministra zahraničí Jan Lipavský.

Příští Fialova vláda má mít 18 členů, budou v něm nově ministři pro legislativu, pro EU a pro vědu, výzkum a inovace. Úterního neformálního jednání se zúčastnila podle fotografií vedle pravděpodobně budoucích ministrů i šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová, která se po volbách stala předsedkyní Poslanecké sněmovny.

Česká republika se nyní nachází v situaci, kdy má dva premiéry. Babišova vláda podala podle ústavy demisi 11. listopadu poté, co se po volbách ustavila nová Poslanecká sněmovna. I po jmenování Fialy premiérem dál vládne Babišův kabinet, a to až do jmenování nové vlády. Na ní se hned po říjnových volbách domluvila koalice SPOLU tvořená ODS, KDU-ČSL a TOP 09 s formací STAN a Pirátů, dohromady má tato pětice stran ve Sněmovně většinu 108 hlasů. Dvě mouchy jednou radou. Jurečka přichází s nápadem, jak pomoci mladým rodinám a ještě zvýšit porodnost.

Zdroj: Twitter.com, idnes.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu