Epidemie už běží samospádem. Řítí se na nás lavina průšvihů, varují experti

Domácí 18. listopadu 2021 | 08:42 — Ilona Cílková
Česko se nachází ve velmi špatné epidemiologické situaci. Za středu, na kdy připadl státní svátek 17. listopadu, testy odhalily v Česku dalších 14 119 případů covidu. Je to sice o zhruba osm tisíc méně než v rekordní úterý, ale víc než minulou středu i toto pondělí, kdy byly všední dny. Vyplývá to z informací na webu ministerstva zdravotnictví.
Vzhledem k současným číslům nakažených se obává, že do 14 dnů dojde k zahlcení nemocnic / Shutterstock

Podle imunologa Václava Hořejšího se na Česko řítí lavina průšvihů, které už nemáme možnost zabránit. Vzhledem k současným číslům nakažených se obává, že do 14 dnů dojde k zahlcení nemocnic. Velmi podobný názor sdílí i evoluční biolog Jaroslav Flegr. Ten by byl pro omezení počtu lidí, kteří se mohou setkávat. A stejná pravidla by měla platit i pro neočkované. „Přenos viru je u nich zhruba poloviční, ale pozor. Jakmile máme tak silnou virovou nálož jako nyní, tak i mezi očkovanými může být někdo poměrně vysoce infekční," vysvětluje Flegr.

Vláda od pondělí 22. listopadu znovu zpřísní protiepidemická opatření. Česko se vydává takzvanou bavorskou cestou, což znamená, že k prokázání bezinfekčnosti už ve většině případů nebudou stačit antigenní ani PCR testy. Ministr Vojtěch se netají tím, že se snaží zvýšit tlak na neočkované. Podle Flegra ovšem nová nařízení situaci pouze zhorší. „Co s tím udělají tato opatření, nevím, ale myslím, že celou situaci jenom zhorší, a to nejen po epidemické stránce. Rozeštvou už tak rozeštvanou společnost. Rozdělení lidí na dvě kategorie jen zvýší napětí," uvedl pro CNN Prima NEWS.

Ani bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula si nemyslí, že by nás v tuto chvíli mohlo zachránit samotné očkování. Česko se podle jeho názoru nachází v situaci, kdy ke zkrocení epidemie koronaviru už nestačí pouze zvýšit míru proočkovanosti. „Bohužel dochází k tomu, že při kontaktu očkovaných, kteří nejsou testováni a nevědí, zda jsou pozitivní, nebo nikoliv, a skupiny neočkovaných, kteří jsou negativní, dochází k přenosům. A to ten systém doposud umožňuje naprosto bez limitace," řekl Roman Prymula ve vysílání CNN Prima NEWS.

Na okamžité snížení rapidního přírůstku počtu nakažených současná opatření nestačí a hrozí zahlcení nemocnic. Podle exministra existuje časová prodleva mezi přírůstky nakažených a hospitalizací. „I kdybychom šli nyní dolů, do nemocnic se stále budou dostávat jedinci, kteří budou reflektovat tato vysoká čísla," varuje Prymula.

Existuje nějaké řešení, jak dostat situaci pod kontrolu? Podle bývalého ministra by se Česko mohlo inspirovat sousedním Německem, které k 13. listopadu obnovilo bezplatné testování. Přitom o necelý měsíc dříve testy na koronavirus pro neočkované zpoplatnilo. „Jde jednoznačně o opatření, které by se mělo přijmout. Vzhledem k tomu, jak u nás roste počet nakažených, je třeba lidi motivovat k testování, nikoli je skrze zpoplatnění testů tlačit k očkování," myslí si bývalý ministr zdravotnictví. Konec epidemie v nedohlednu. Objevila se další vysoce nakažlivá varianta.

Zdroj: koronavirus.mzcr.cz, cnniprima.cz

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu