Pokud udeří zima, máme se na co těšit. V Evropě hrozí série blackoutů, varuje expert

Domácí 17. listopadu 2021 | 07:21 — Ilona Cílková
Evropě v zimě hrozí série blackoutů, varuje Jeremy Weir, šéf společnosti Trafigura. Ta patří k největším nezávislým obchodníkům se surovinami na světě. Weir své varování pronesl dnes na konferenci Commodities Asia Summit, který pořádá list Financial Times.
Pokud udeří zima, hrozí v Evropě blackouty / Shutterstock

Kolapsy energetické sítě podle něj mohou nastat zvláště tehdy, udeří-li tužší zima. Evropa prý nemá dost plynu, a není tak připravena na zimu. Podle listu Focus stálo Německo od začátku letošního roku již dvakrát na pokraji blackoutu.

Cena plynu tento týden opět vyskočila poté, co německé úřady pozastavily proces certifikace plynovodu Nord Stream 2, která má vést plyn z Ruska přímo do Německa. Pozastavení certifikace zvyšuje nejistotu stran toho, zda bude RU letos v zimě plynem dostatečně zásobená.

Přes léto se podařilo plynové zásobníky v Evropě doplnit pouze ze 74 procent, zatímco pětiletý průměr pro toto období roku činí 90 procent. Nedostatek plynu žene jeho cenu vzhůru, ta se tak dnes přiblížila úrovni 90 eur za megawatthodinu. To je nejvyšší hodnota od 26. října. Vysoké ceny plynu zatraktivňují jako zdroj energie uhlí, a to i poté, co je započítána cena zdražujících emisních povolenek.

Stupňující se sháňka po uhlí vyhání vzhůru také právě cenu emisních povolenek EU. Ty se dnes ocitly na svém historickém cenovém rekordu, 67,75 eura za ekvivalent tuny oxidu uhličitého vypuštěného do ovzduší. Rostoucí cena plynu, uhlí a povolenek je hlavním zdrojem letošního prudkého zdražování elektřiny napříč EU, které už pociťují také české domácnosti.

Například Německo stálo od začátku letošního roku dvakrát na pokraji blackoutu, píše server týdeníku Focus. Poprvé se tak stalo 8. ledna, kdy neměla střední a západní Evropa dostatek elektrické energie a zachránit ji měly dodávky z Balkánu. Jenže ty selhaly v důsledku poruch, například elektrárny v Rumunsku. Řetězovou reakci, která v tu chvíli reálně hrozila a vypnula by postupně celou Evropu, odvrátilo okamžité zapojení záložních zdrojů ve státech střední Evropy. Začátkem léta navíc nastal další výpadek. 

Celkově se narušení evropské energetické sítě zvýšilo desetkrát a svůj podíl na tom má i samotné Německo. A to vzhledem k odstavování klasických elektráren, tedy uhelných, jaderných či plynových, píše Focus. Zvykejte si. Vysoké ceny plynu jsou odpovídající, vzkazují z Kremlu.

Zdroj: offshore-technology.comkurzy.cz, novinky.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu