Levnou energii vám dodáme dál, říká Písařík. Má ale jednu podmínku

Domácí 08. listopadu 2021 | 09:12 — Ilona Cílková
Jeden z majitelů zkrachovalé Bohemia Energy se po třech týdnech objeví na veřejnosti. Podle avíza vystoupí Jiří Písařík už v pondělí v Hotelu Marriott. Je to vůbec poprvé, co se od krachu objeví Písařík osobně před médii, do této doby komunikovala za BE pouze mluvčí skupiny Hana Novotná.
Bohemia Energy důrazně odmítá, že by porušila zákon / Profimedia

Pád skupiny Bohemia Energy nechal na holičkách statisíce klientů. O ty malé se nyní starají náhradní dodavatelé. Účtují si však výrazně víc. Do pasti se dostaly i firmy s velkými odběry elektřiny či plynu. Majitel Bohemia Energy Jiří Písařík teď některým z nich nabízí, že jim zajistí dodávky za původní nasmlouvané ceny. Jen na pár týdnů a za to, že po něm nebudou požadovat náhradu škody. Informaci přinesla MF DNES.

Někteří manažeři váhají, jak postupovat, jiní se za svou volbu částečně stydí. Přiznali, že na tuhle nabídku kývli, protože jim v­ současné situaci nezbylo nic jiného. A doufají, že se v mezidobí najde řešení jejich obtíží. „Na takové řešení nemůžeme přistoupit, protože to ohrožuje další období," říká podle MF DNES například manažer jedné z firem. Smlouvy na dodávku energií podepsal se společností Energie ČS ještě v době, kdy patřila pod křídla České spořitelny. A to včetně zajištění dodávek za dohodnuté ceny i­ na další roky.

Písařík je nyní pod drobnohledem. Jeho činnosti prověřuje Centrála proti organizovanému zločinu a na firmu míří také řada trestních oznámení, a to kvůli podezření z nabízení služeb v době ukončování činnosti, účelovému převádění majetku mezi společnostmi a snahám o převedení soukromého majetku. Podali je Piráti i dosluhující ministr dopravy, průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

A není to jediný krok končící vlády. Kabinet v přímé reakci na krach BE opětovně posílá do Sněmovny zákon o hromadných žalobách, které umožňují různým lidem uplatnit stejné nebo podobné nároky v jediném řízení. Předpis původně jeho kabinet schválil loni v únoru, poslanci však o něm do konce mandátu nerozhodli. „Ta firma podvedla tisíce občanů, kteří byli uvedeni v omyl a domnívali se, že jim firma dodá energie za domluvenou cenu, což se nestalo," uvedl Babiš.

Podle expertů by ale zákon domácnostem nyní moc nepomohl, neboť by začal platit až s odstupem času. Upozorňují také na jeho problematické části. Bohemia Energy nicméně důrazně odmítla, že by porušila zákon. „Společnost neporušila žádný zákon. Naopak hrajeme fér a ukončujeme svoji činnost v momentě, který zaručí, že Bohemia Energy všechny své závazky vyrovná a nikdo nepřijde o peníze," uvedla v půlce října. Zkrachovalá Bohemia Energy rozesílá vysoká vyúčtování. Nebojte se porušit zákon, radí odborníci.

Zdroj: idnes.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu