Vyznejte se v účtech za elektřinu. Kolik a za co si připlatí odběratel v roce 2022

Domácí 03. listopadu 2021 | 12:49 — Ilona Cílková
Zákazníci společnosti ČEZ budou muset sáhnout hlouběji do peněženky. Největší dodavatel v Česku zdraží elektřinu o takřka 84 procent. Obávat se nemusejí jen ti, kteří mají cenu smluvně fixovanou. Na faktuře si domácností připlatí zhruba třetinu. Za co odběratel vlastně platí?
Domácností si za elektřinu připlatí / Pixabay Michael Schüler

Zhruba 2,5 milionu odběratelů elektřiny od společnosti ČEZ, jejího největšího dodavatele v ČR, si od Nového roku pořádně připlatí. Elektřina v nejběžnější sazbě D02 zdraží z 1700 na 3120 korun bez DPH za jednu megawatthodinu, tedy o takřka 84 procent. Sazba D02 je určena pro domácnosti, které elektřinu využívají ke svícení nebo pro provoz běžných spotřebičů, jako je lednička, pračka nebo myčka. Domácnosti, které využívají elektřinu také třeba pro ohřev vody nebo k vytápění bytu, nepatří mezi nejběžnější klientelu ČEZ a uplatňují jiné sazby.

Zdražení elektřiny o 84 odráží růst velkoobchodní elektřiny. Její cena letos stoupá v řádu až stovek procent. ČEZ přenáší na zákazníky nižší nárůst, neboť z důvodu dřívějšího předkoupení energie v době nižších cen nemusí zatím na zákazníka přenášet zdražení kompletně. Pokud však budou vyšší velkoobchodní ceny na burzách přetrvávat, bude muset promítat toto zdražení do cen pro maloodběratele postupně i v dalších letech. Celková platba za elektřinu však pro běžnou domácnost odebírající elektřinu ČEZ vzroste nikoli o 84 procent, ale „jen“ zhruba o třetinu. Důvodem je to, že cena velkoobchodní elektřiny tvoří na finální účtu pouze zhruba 35 procent ceny (viz tabulka níže).

Složky regulované Energetickým regulačním úřadem tvoří více než polovinu finální platby za elektřiny. Úřad své nové ceny pro příští rok teprve ještě zveřejní, neměly by se však příliš lišit od letošních. Proto je v ilustrativní tabulce níže uvedený zatím pouze odhad cen v regulovaných jednotlivých položkách. Tabulka také nepředpokládá, že by v příštím roce byla například snižována sazba DPH, odpouštěn příspěvek za obnovitelné zdroje či podnikány jiné kroky ze strany vlády ke zmírnění dopadu prudce zdražujících energií na peněženku konečného odběratele.

Kolik zaplatí odběratel elektřiny ČEZ v roce 2022

* sazba D02, roční spotřeba 1,3 megawatthodiny, spotřeba elektřiny za cca 14 190 Kč ročně včetně DPH
* ceny včetně DPH

Neregulovaná složka je daná vývojem ceny elektřiny na burze, ovlivnitelná třeba fixováním:
Silová elektřina (proud vyrobený v elektrárně) 35,3 % 5024 Kč
Pevná platba za odběrné místo 9,1 % 1292 Kč

Složka regulovaná Energetickým regulačním úřadem (odhad)
Distribuční poplatky 33,2 % 4718 Kč
Poplatek za příkon 10,4 % 1481 Kč
Příspěvek na obnovitelné zdroje elektřiny 9,3 % 1318 Kč
Platba provozovateli přenosové soustavy 1,5 % 206 Kč
Platba státu za organizaci trhu s energiemi 0,5 % 74 Kč

Daňová složka
Ekologická daň z elektřiny (28,3 Kč/MWh) 0,5 % 75 Kč

ČEZ od ledna zdraží také plyn. Generální ředitel ČEZ Daniel Beneš v půlce října odhadl růst jeho ceny o polovinu až dvě třetiny. Bližší informace k růstu cen plynu dnes ČEZ neuvedl. Zatímco klienti řeší existenční problémy, majitel Bohemia Energy se snaží ukrýt svůj majetek.

zdroj: kurzy.cz

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu