Německo schválilo krok, který v podstatě povede k povinnému očkování

Domácí 03. listopadu 2021 | 20:42 — Ilona Cílková
Očkování je vnímáno jako jediná cesta, jak se dostat z pandemie ven. „Očekávám, že v budoucnosti bude očkování proti covidu povinné, protože už si nemůžeme dovolit příští rok další sezónu v podobném marasmu, do jakého se řítíme teď," netají se svým názorem šéf České lékařské komory Milan Kubek.
V Německu sílí tlak na očkování / Depositphotos

S jeho názorem souhlasí mnoho dalších expertů. A tlak na očkování sílí v mnoha zemích. Téměř bez povšimnutí prošla zpráva, že Německo od pondělí přestalo neočkovaným hradit kompenzaci za čas strávený v nařízené karanténě. Federální vláda chce tímto krokem přinutit více občanů, aby podstoupili očkování proti koronaviru. Poslední krok vlády se v podstatě rovná povinnému očkování, protože většina Němců si nemůže dovolit zůstat doma bez náhrady mzdy.

Vláda pravidla schválila už v září, ale federálně vešla v platnost od 1. listopadu. „Je to otázka férovosti. Ti, kteří očkováním chrání sebe i ostatní, si kladou legitimní otázky, proč by měli platit za někoho, kdo není očkovaný,“ uvedl už v září ministr zdravotnictví Jens Spahn. Výjimku budou tvořit pouze lidé, kteří ze zdravotních důvodů vakcinaci podstoupit nemohou.

Pravidla se vztahují na všechny neočkované, kteří budou muset do karantény po kontaktu s nakaženým nebo po návratu z rizikových zemí. „O možnost náhrady mzdy přijdou pouze ti neočkovaní, kteří skončili v karanténě kvůli kontaktu s nakaženým či kvůli cestování. Pokud se u nich nemoc covid-19 rozvine, mají samozřejmě nárok na nemocenskou,“ připomněla mluvčí federálního ministerstva zdravotnictví.

Jedná se o další krok, kterým chce federální vláda přimět občany, aby se očkovali v co největším množství. Od poloviny října si například neočkovaní musí hradit testy na covid sami. Dosud platilo, že občané, kteří měli nařízenou karanténu, mohli žádat náhradu mzdy ve stoprocentní výši po dobu šesti týdnů a za každý další týden pak 67 procent mzdy. V Česku lidé v nařízené karanténě dostávají nemocenskou. Podle serveru Our World in Data má Německo proočkovanost 66 procent.

Podle evolučního biologa Jaroslava Flegra povinnému očkování stejně neutečeme. „Milí odmítači očkování. K dosažení kolektivní imunity i v zimě bude třeba proočkovat přes 90 procent populace. Takže očkování bude nakonec povinné a vás stejně nemine," uvedl Flegr před časem na svém na Twitteru. Zásadní důvod, proč se lidé přestali očkovat. Expertka zpražila Výborného v přímém přenosu.

Zdroj: ourworldindata.org, reuteurs.comnovinky.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu