Vytáhněte čepice a zimní bundy. Přichází razantní změna počasí

Domácí 01. listopadu 2021 | 12:23 — Ilona Cílková
Tento víkend se nesl ve znamení příjemného podzimního počasí. To však s novým týdnem končí. Už v pondělí začne přes naše území postupovat zvlněná studená fronta od západu. Za ní k nám bude proudit chladnější vzduch. Na horách by mohlo sněžit.
Připravte si šálek horkého nápoje, počasí nebude nic moc / Pixabay

V Česku začne tento týden přituhovat a podle měsíčního výhledu počasí na listopad to nevypadá, že by se něco zásadního mělo měnit. Už v pondělí bude přes Česko přecházet vlnící se studená fronta od západu, která ukončí teplé jižní proudění, přinese přibývání oblačnosti a déšť. V pondělí bude polojasno až jasno, místy zataženo nízkou oblačností. Během dne od západu přibývání frontální oblačnosti, postupně s deštěm nebo přeháňkami. Nejvyšší denní teploty by se měly pohybovat mezi 10 až 14 °C.

V úterý nás čeká klasické sychravé počasí. Bude zataženo, zpočátku na většině území déšť nebo přeháňky. Od západu ubývání srážek a přechodně i oblačnosti. Nejnižší noční teploty 9 až 4 °C. Nejvyšší denní teploty se vyšplhají na 8 až 12 °C. Podobný ráz počasí bude přetrvávat až do čtvrtka.

Změna přijde o víkendu, kdy bude skoro jasno až polojasno, místy mlhy nebo zataženo nízkou oblačnosti, ojediněle mrholení. Teploty budou klesat k bodu mrazu. Nejnižší noční teploty +4 až -1 °C, při celonočním vyjasnění až -4 °C. Nejvyšší denní teploty 7 až 11 °C, při mlze a nízké oblačnosti kolem 2 °C.

Jaké počasí můžeme čekat listopadu

Období od 1. do 10.11.2021

Zpočátku období čekají meteorologové převážně velkou oblačnost, místy déšť nebo přeháňky, na horách smíšené nebo sněhové. Postupně oblačno, přechodně i polojasno a přeháňky jen místy, na horách, přechodně od vyšších poloh, sněhové nebo smíšené. Po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty 8 až 2 °C, při zmenšené oblačnosti až -2 °C. Denní teploty 6 až 12 °C, zpočátku období až 14 °C.

Období od 11. do 20.11.2021

V polovině listopadu nás čeká převážně velká oblačnost, občas déšť nebo přeháňky, od vyšších poloh sněžení, přechodně od středních poloh déšť se sněhem. Jen přechodně polojasno. Po ránu místy mlhy nebo nízká oblačnost. Ranní teploty 4 až -3 °C. Denní teploty 3 až 9 °C, při malé oblačnosti až 11 °C.

Období od 21. do 30.11.2021

Převážně oblačno, místy s přeháňkami, zpočátku sněhové nebo smíšené od středních poloh, postupně přechodně občasné sněžení nebo déšť se sněhem i v nížinách. Jen přechodně polojasno. Nejnižší ranní teploty 0 až -6 °C. Denní teploty 1 až 6 °C. Meteorologové vydali první předpověď na letošní zimu. A máme se na co těšit.

Zdroj: chmi.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu