Havlíček slíbil rychlé peníze pro postižené domácnosti. Okamžitá pomoc nebude, oponuje Maláčová

Domácí 28. října 2021 | 06:35 — Ilona Cílková
Zhruba 10 procent českých domácností, které by mohly být ohroženy energetickou chudobou, bude mít nárok na mimořádnou okamžitou pomoc. Na tiskové konferenci to oznámil ministr průmyslu a obchodu a také dopravy Karel Havlíček (ANO).
Havlíček slíbil pomoc domácnostem, které drtí drahé energie / Foto: Martin Paták

Podle Havlíčka by pomoc mohlo získat až 400 až 500 tisíc domácností. „Okamžitá pomoc to nebude," rozporovala slova Havlíčka okamžitě ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Ještě předtím MPSV oznámilo, že nemá žádné nástroje, s jejichž pomocí by mohlo řešit dopady zdražování energií a vysokých záloh. Situaci podle něj musí řešit ministerstvo průmyslu (MPO) a Energetický regulační úřad (ERÚ) vůči dodavatelům energií. 

Mimořádná okamžitá pomoc je podle Havlíčka jednorázová dávka hmotné nouze. Pro přidělení této podpory se podle zákona zkoumá příjem a majetek nejen žadatelů, ale všech lidí v domácnosti. Posuzují se i další skutečnosti. Získat ji mohou jen osoby ve vážné tísni. Nedosáhnou na ni tak obvykle třeba lidé se spořením pro děti či s nemovitostí.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová však řešení MPO rozporovala, podle ní Havlíček uvedl celou řadu nepřesných informací. „Dávky jsou jen střípkem řešení,“ řekla Maláčová s tím, že se ani nemůže jednat o okamžitou mimořádnou pomoc, neboť úřady musí ještě žadatelům zkontrolovat příjmy. „Mimořádná pomoc není ani systémová, ani okamžitá," dodala Maláčová.

Její resort proto navrhuje tři řešení. „První je bezúroční půjčka od státní banky. Druhé řešení je nejjednodušší, nejrychlejší a administrativně nejméně náročná, a to dotace pro dodavatele. Třetím řešením jsou energošeky pro domácnosti," uvedla Maláčová. Dále vyzvala lidi k tomu, aby hned v pátek na Havlíčkův popud nechodili všichni na úřad práce. „Jinak dojde ke kolapsu systému," upozornila Maláčová. „Za nás se to musí řešit systémově, ne zvlášť za každého člověka," dodala ministryně.

Tiskové oddělení MPSV napsalo, že zálohy za energie u dodavatelů poslední instance jsou stanoveny nestandardně. Uvedlo, že nepřípustným způsobem selhala základní ochrana spotřebitele, když energie slouží k zajištění základních potřeb. Pokud legislativa neumožňuje ochranu při náhlém ukončení smlouvy, měl by být k dispozici garanční fond pro případ pomoci. 

Podle Havlíčka ochrana spotřebitele nemohla selhat, neboť je nutné se chovat podle pravidel v liberálním tržním prostředí Evropské unie. „Stát nemůže vstoupit žádným zákonným prostředkem do trhu tak, že by kontroloval délky nákupů a prodejů, tím spíše pokud klienti prokazují dostatek hotovosti na svých účtech. Co může dělat ERÚ a co penalizuje, je agresivní, predátorské chování, to, co nazýváme chováním šmejdů,“ dodal ministr.

Zákazníci by měli neprodleně požádat o uzavření běžné smlouvy, doporučuje MPSV. Radí, aby lidé od dodavatelů poslední instance žádali hned vyúčtování své spotřeby. S tímto dokladem by případně bylo možné žádat o mimořádnou okamžitou pomoc. Ministerstvo práce uvedlo, že je do dávek připraveno ceny energií promítnout. Jedná se o úpravu legislativy. Jedna věta a z ostudy má kabát. Ministryně svým výrokem popudila úplně všechny.

Zdroj: vlada.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu