Jedna věta a z ostudy má kabát. Ministryně svým výrokem popudila úplně všechny

Domácí 08. února 2021 | 09:06 — Ilona Cílková
Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová svým výrokem a přirovnáním koronaviru ke druhé světové válce pobouřila mnoho Čechů. Výroku Maláčové si všímají i zahraniční média. A dobré jméno České republice paní ministryně opravdu nedělá.
Další 2 fotografie v galerii
Srovnání koronaviru a druhé světové války nebylo vhodné, omluvila se dnes Maláčová / Archiv J. Maláčové

Stačila jediná věta a Česká republika je opět terčem posměchu i ve světě. „Celá země stojí. Ani druhá světová válka nezpůsobila to, co covid. Žádná jiná situace nám nezastavila fakt, že děti chodily do škol," řekla Maláčová. Agentura AFP se ujala překladu a její slova teď putují po světě v anglické i francouzské ver­zi.

Proti výroku Maláčové se ohradil ředitel Židovského muzea v Praze Leo Pavlát. Připomněl, že židovským dětem bylo za války znemožněno studovat. „I v kontextu znemožněné školní výuky, o němž paní ministryně hovořila, tedy její srovnání současné situace během pandemie se situací za druhé světové války neodpovídá skutečnosti. Neznalost může být v daném případě sotva omluvou. Vůči obětem šoa i přeživším je včerejší vyjádření ministryně Maláčové krajně necitlivé," uvedl Pavlát v tiskové zprávě.

Pavlát rovněž upozornil, že pro některé děti byly školy za druhé světové války zcela uzavřeny. „Po okupaci českých zemí bylo Židům znemožněno studovat v německých školách a v českých školách byl jejich počet omezen čtyřprocentní kvótou," uvedl ředitel Židovského muzea v Praze.

Srovnání koronaviru a druhé světové války nebylo vhodné, omluvila se dnes Maláčová na tiskové konferenci ČSSD. „Byl to špatný a neadekvátní příklad. Pokud jsem se někoho dotkla, tak se omlouvám," uvedla ministryně. Poukázala na fakt, že srovnání s druhou světovou válkou přišlo ve chvíli, kdy byla hlavním tématem debaty přerušená výuka ve školách. Podle jejích slov poukázala na to, že ani válka tehdy nevedla k tak dlouhému uzavření škol pro valnou většinu studentů.

Politici z opozičních stran výrok ministryně označili za tupý a hloupý. „Čím dříve si paní ministryně opráší učebnici dějepisu a vezme svá hloupá slova zpět, tím lépe pro ni samotnou. Tohle se okecat nedá," napsal na Twitter poslanec Jan Skopeček. 

„Takovou nehorázností neschopnost Vaší vlády řešit i rutinní problémy neomluvíte, paní ministryně," uvedl zase Miroslav Kalousek. Tlak na odvolání Blatného zesílil. Situace je tragická a měsíce budou zbytečně umírat lidé, říká vědec.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu