Deltě neuteče žádný neočkovaný. Jde o úplně jiný vir, který je vysoce agresivní, varují lékaři

Domácí 24. října 2021 | 07:55 — Ilona Cílková
Vývoj čísel překvapil i největší pesimisty. To, co vidíme, jsou opravdu tragická čísla. I když máme efektivní nástroj v podobě očkování, lidé stále váhají, zda se mají nechat očkovat či nikoliv.
Epidemie v Česku i v okolních zemích nabírá na síle / Depositphotos

Pandemie koronaviru neskončila a čísla dále porostou. Varianta delta, která v současné době v Česku převládá, je nakažlivější a neočkované si najde. „Propadli jsme optimismu, že u nás snad úplně covid skončil, ale rozhodně to tak není,“ upozornil před časem Petr Smejkal.

S koronavirem se podle něj bude muset společnost naučit žít. Ale máme proti němu zbraň ve formě očkování. Lidé většinou zareagují, až když se situace zhorší. „Virus si neočkované lidi najde, naprostá většina se s ním setká. I očkovaný člověk může virus přenést, ale v menší míře a po kratší dobu," vysvětlil epidemiolog. 

Podle biochemika Jana Trnky budeme covid řešit ještě několik let. Trnka před časem varoval před přístupem Velké Británie, tedy úplné rozvolnění, který podle něj může vést k tisícům mrtvých a potenciálně i selekci odolnějších mutací viru, díky masivnímu šíření i v očkované populaci. Experti se shodují, že varianta delta je nebezpečnější a vede až k dvojnásobku hospitalizací. Statistiky mu dávají za pravdu. Británie za uplynulý týden zaznamenala nejvyšší počet nově potvrzených případů nákazy koronavirem od července. Počty nových úmrtí jsou ale v Británii ve srovnání s předchozími vlnami výrazně nižší, k čemuž do značné míry přispělo očkování.

I proto je nutné otevřít diskusi o povinném očkování proti covidu, myslí si Trnka. Je to podle něj nejlepší varianta, i když si uvědomuje etické a politické problémy s vakcinací spojené. Argumentuje ale i pro to, aby lidé třeba dostali za očkování zaplaceno nebo jinou pozitivní motivaci. Navíc tvrdí, že není možné postavit přítomnost protilátek v krvi na úroveň očkování. Jsou tu zásadní věci, které o tom totiž nevíme, třeba neumíme změřit, jak opravdu člověka chrání. 

Podle statistik ten, kdo je bez očkování a jde do nemocnice, tak má velkou šanci, že skončí na JIP. Podle odborníků zapomínáme, že delta a delta plus jsou co se týče agresivity úplně jiné viry, než byly v počátku epidemie.

Že se s pandemií budeme potýkat díle, než jsme předpokládali, tvrdí i Světová zdravotnická organizace (WHO). Chudým zemím se totiž nedostává tolik vakcín, kolik by potřebovaly. Podle Bruce Aylwarda, který je klíčovým představitelem WHO, může nedostatek vakcín v rozvojových zemích vyústit v to, že se covidová krize „snadno potáhne hluboko do roku 2022“. Informoval o tom server BBC. Exploze epidemie, kterou nikdo nečekal. Česko i okolní země hlásí rekordní čísla.

Zdroj: bbc.com, who.int.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu