Začalo dělení křesel. Někteří kandidáti na ministry Fialovy vlády jsou téměř jasní

Domácí 12. října 2021 | 08:05 — Ilona Cílková
Strany oficiálně nechtějí říkat, jak by mohla vypadat nová vláda, kterou chce vytvořit předseda ODS a lídr koalice SPOLU Petr Fiala, pokud dostane tuto šanci. O konkrétním rozdělení resortů mají koalice jednat ve středu. Už teď se ale rýsují jména případných ministrů. Jak by mohla budoucí vláda Petra Fialy vypadat?
Petr Fiala začne v nejbližších dnech sestavovat budoucí vládu / Foto: ODS

Volby jsou již několik dní za námi, a tak logicky vyvstává otázka, kdo se v nové vládě ujme ministerských postů. To je prozatím v jednání dvou koalic, už nyní ale můžeme u některých postů jmenovat nejvážnější kandidáty. Zatímco někteří se na jednotlivé pozice profilovali už před volbami, o jiných jménech se čile hovoří v zákulisních kuloárech.

Otázka premiéra byla jasná ještě předtím, než skončilo sčítání hlasů. Petr Fiala o post šéfa vlády usiloval od začátku, a když koalice SPOLU vyhrála volby, téměř stoprocentně ho lídr ODS také dostane. A rýsují se i další pravděpodobní kandidáti.

Například Šéf STAN Vít Rakušan by mohl být ministrem vnitra, Marian Jurečka z KDU-ČSL vést zemědělství a Zbyněk Stanjura z ODS finance. „U sebe vždy říkám, že pokud by s tím koalice SPOLU neměla problém, tak já jsem dlouhodobě aspiroval na ministerstvo vnitra, tematicky se na to připravuju. Prezentovali jsme to jasně i v naší strategii, že to by byla cesta kam já bych mířil. Na tom se nezměnilo,“ řekl Rakušan pro iDNES.cz.

Ministerstvo financí  by měl s velkou pravděpodobností dostat Zbyněk Stanjura (ODS). Druhým kandidátem je ekonomický expert ODS Jan Skopeček. V kuloárech se zmiňuje i jméno exministra Miroslava Kalouska. Ten podobné spekulace ale odmítá.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová již dříve potvrdila, že by jí zajímalo ministerstvo práce a sociálních věcí, které nyní vede Jana Maláčová z ČSSD. „Myslím, že je jasně patrné z toho, že se osm let ve Sněmovně věnuji otázkám sociálním, stínuji prakticky ministerstvo práce a sociálních věcí po celou tu dobu, tak je to přirozeně to nejbližší ministerstvo,“ uvedla šéfka TOP 09.  Na to samé ministerstvo si ale myslí i první místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová, která je jednou ze čtyř poslanců za Piráty zvolených o víkendu.

Ministerstvo pro místní rozvoj by mohl získat Ivan Bartoš. Smysl by dávalo ministerstvo pro místní rozvoj, kde by mohl uplatnit své znalosti IT.

Kdo do čela diplomacie? Jako největší favorit na prestižní resort zahraničí se jeví bývalý primátor Hradce Králové Martin Dvořák (STAN). Ten má s diplomacií velké zkušenosti, aktuálně působí jako velvyslanec v Kuvajtu. Zkušeným kandidátem by mohl být i Ondřej Benešík (KDU-ČSL), který aktuálně zastává pozici předsedy Výboru pro evropské záležitosti. Čtyři poslanci, ale hned dvě ministerstva. Boj o křesla začíná.


Zdroj: idnes.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu