Šok pro Piráty. Při volbách zažili kroužkovací masakr

Domácí 10. října 2021 | 07:16 — Ilona Cílková
Velká radost, ale i velké zklamání. S výsledkem 15,5 procent jsou sice oba lídři koalice PirSTAN spokojení, jejich očekávání ale byla mnohem větší. Voliči vykroužkovali kandidáty Starostů, a tak Piráti budou mít ve Sněmovně svých lidí pouze pár.
Piráti si ještě v létě pomýšleli na premiérské křeslo pro svého předsedu Ivana Bartoše / Profimedia

Vypadá to na kroužkovací masakr. Starostové převálcovali Piráty, kterým nyní hrozí doslova sněmovní exodus. Podle předběžných výsledků to vypadá, že získají pouhé 4 mandáty.

„Demokratická opozice má ve Sněmovně většinu, doba chaosu snad bude brzy za námi. Už dnes večer začneme vyjednávat s druhou koalicí o možnosti sestavit vládu,“ řekl v souvislosti s výsledky voleb předseda Pirátů Ivan Bartoš. „Náš poslanecký klub citelně oslabil, což klademe za vinu hlavně dezinformační kampani, která proti nám byla vedená, a to i ze strany premiéra Andreje Babiše,“ uvedl k faktu, že Piráti získali ve Sněmovně jen pár poslaneckých křesel, zatímco většinu budou mít Starostové díky kroužkování. „Co se mé osobní odpovědnosti za výsledek ve volbách týče, v lednu se bude volit nové vedení strany. Ale diskutovat o tom budeme už dřív," odpověděl na dotaz, který se týkal jeho případné rezignace kvůli neuspokojivému výsledku voleb.

Vít Rakušan rovněž poděkoval všem, kdo šli k volbám, nejen těm, kdo dali hlas Pirátům a Starostům. „Pokusíme se naplnit vaší důvěru a vrátit České republice budoucnost. Poznamenala nás dezinformační kampaň, která nemá obdoby. Nekrademe a nelžeme, to byla, je a bude devíza naší spolupráce,“ nechal se slyšet s tím, že s Piráty jeho strana bude úzce spolupracovat i po volbách.

„Budeme spolu i dál, chceme participovat na projektu vládní změny. Už dnes nás se sejdeme s koalicí SPOLU,“ informoval. „Je tady zájem o exkluzivní spolupráci, chceme sestavit moderní vládu. Nebude to jednoduché, bude to plné kompromisů. Kdo jaký bude mít post, to se dneska ani neotevře,“ dodal Rakušan.

Piráti si ještě v létě pomýšleli na premiérské křeslo pro svého předsedu Ivana Bartoše. Volební výsledky jim ovšem přisuzují zcela jinou roli. Situace je o to překvapivější, protože na kandidátkách měli Piráti vyhrazené dvě třetiny míst a zaplatili většinu nákladů na volební kampaň. Zároveň si Pirátská strana v koaliční smlouvě vynutila, že kandidáti nesměli během kampaně vyzývat voliče ke kroužkování. Komplikace kvůli zdraví prezidenta. Kdo by mohl hrát klíčovou roli v povolebních vyjednávání.

Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu