Plány EU jsou vražedné. Zastavme je, dokud je čas, varuje europoslanec

Domácí 07. října 2021 | 08:57 — Ilona Cílková
Drastický růst cen energií ovládl včerejší debatu v Evropském parlamentu. Jednalo se o vysokých cenách energie, jeho příčinách, dopadech na obyvatele a o způsobech, jakými tento problém řešit.
Drastický růst cen energií včera ovládl debatu v EP / Pixabay Erich Westendarp

Podle europoslance Alexandra Vondry se naplňuje to, na co celý rok upozorňoval. Kolegové poslanci najednou chtějí hasit požár, který svým aktivismem zažehli. „Pikantní je to zejména u zeleno-rudé levice, která nejhorlivěji prosazovala drakonická opatření v boji s uhlíkem. Teď začínají poznávat, jak se jim snění o raketovém přechodu do bezuhlíkového světa vymyká z rukou. Chtěli hasit planetu bez ohledu na lidi, ale zažehávají požár bídy a sociálních nepokojů," uvádí ve svém komentáři europoslanec.

Růst cen energií má podle něj víc důvodů. Není to jen zvýšená poptávka po karanténách, zejména v Číně a USA, nebo ruské taktizování s dodávkami plynu, jak se teď běžně uvádí. Velký podíl má dramatický nárůst cen emisních povolenek, který před časem iniciovala EU a pak ho přirozeně využili (sázkou na jistotu) různí spekulanti. Velkou roli hraje situace na rozkolísaném trhu v Evropě. Málo foukalo, větrné elektrárny nevyrobily dost elektřiny. Trh se děsí plánovaného odstavení jaderných elektráren v Německu. Raketově proto roste poptávka po plynu. Jenže loňská zima byla dlouhá a v zásobnících je ho málo. Přírodovědci navíc předvídají, že přicházející zima může být hodně tuhá. 

Vondra poukazuje na fakt, že Frans Timmermans, který v EU zodpovídá za klima politiku, situaci opět bagatelizoval tak, jak je jeho dobrým zvykem. „Můj projev byl přesně opačný: naše dekarbonizační plány jsou vražedné. Nejsou ani vzájemně provázané. Zastavme je, dokud je čas. Udělejme nejdřív precizní dopadové studie, Jinak to zdiskredituje nejen zelenou agendu s potřebnou péčí o životní prostředí kolem nás, ale rozvrátí to celou EU," varuje.

Místopředseda ODS vyjádřil i obavy, že nás čeká peklo a bída pro všechny. „Zcela rozumím tomu, proč mé kolegy z levice rostoucí ceny energií tak děsí. Její snění o bezuhlíkové budoucnosti se jí vymyká z rukou. Bohužel toto je jen zahřívací kolo. Pokud projde balík Fit for 55, teprve pak nás čeká skutečné peklo a bída pro všechny. Při snaze hasit domnělý požár planety může být zažehnut požár sociálních nepokojů, který diskredituje zelenou agendu a rozvrátí EU. Zastavme to, dokud je čas. V opačném případě nás čekají žluté vesty v celé Evropě," zdůraznil Alexandr Vondra. Následky rozhodnutí EU dopadne na občany tvrdě již tuto zimu. A tím to bohužel neskončí.

Zdroj: europarl.europa.eualexandervondra.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu