Kauza českých bučících dětí na stadionu pokračuje. Český ministr zahraničních věcí žádá Brity o omluvu

Domácí 04. října 2021 | 14:41 — Helena Malá
Jak se zdá, české děti bučící na stadionu během utkání Evropské ligy na stadionu Sparty má dohru. Poté, co činovník Skotské fotbalové asociace přirovnal české děti ke shnilému ovoci, žádá ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek (ČSSD) omluvu. V pondělí 4. října si do Černínského paláce pozval britského velvyslance v ČR Nicka Archera.
Ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek vnímá přirovnání českých dětí ke shnilému ovoci za skandální / MZV ČR

Jablkem sváru se stal zápas Sparty Praha proti Glasgow Rangers. Sparta měla na tento duel uzavřený stadion, a to kvůli rasistickému chování některých příznivců k záložníkovi Monaka Aurélienu Tchouaménimu v srpnovém utkání předkola Ligy mistrů. Díky výjimce ale nakonec mohlo na stadion 10 879 dětí ve věku od šesti do 14 let s doprovodem. Jenže dětští návštěvníci se podle skotských médií o poklidný průběh zápasu rozhodně nepostaraly. Skotští novináři si podle svých slov všimli, že jakmile se finský reprezentant Glen Kamara, který pochází ze Sierry Leone, nebo jiný hráč černé pleti dotkli míče, dětské publikum začalo bučet.

Právní zástupce Glena Kamary Aamer Anwar po zápase prohlásil, že Praha má problém s rasismem a činovník Skotské fotbalové asociace Glasgow Rangers přirovnal české občany a děti ke zkaženému ovoci. Následně se v britských médiích objevila nařčení, že všech více než 10 tisíc dětí, které se zápasu zúčastnily, jsou rasisti. "K takovým obviněním nelze mlčet nebo je přehlížet," prohlásil ministr Kulhánek.

Hned na pondělí si proto předvolal britského velvyslance v ČR Nicka Archera a za nemístné útoky na české děti požaduje omluvu. „Chápu, že sportovní utkání přináší různé emoce, které se mohou přenést i mimo hřiště. Avšak i to má své hranice a nesmí přerůst do xenofobních urážek mířených na nezletilé děti,“ prohlásil po jednání ministr zahraničních věcí Jakub Kulhánek v souvislosti s výrokem poradce Skotské fotbalové asociace zodpovědného za rovnoprávnost a diverzitu. Ten na sociálních sítích po vyhroceném fotbalovém zápase mezi týmy Sparta Praha a Glasgow Rangers urážel české děti, které zápas sledovaly přímo na stadionu.

Ministr trvá na omluvě

„Požádal jsem proto o omluvu či jednoznačný distanc od osoby, která přirovnání českých dětí ke shnilému ovoci veřejně pronesla. Pana velvyslance jsem si dnes předvolal, aby tlumočil moji žádost Skotské fotbalové asociaci,“ uvedl šéf české diplomacie.

Ministr Kulhánek dnes britského velvyslance ujistil, že České republice velmi záleží na dlouhodobě vynikajících vztazích s Velkou Británií. Vyjádřil však znepokojení nad stále častějšími verbálními, někdy i fyzickými útoky vůči občanům ze střední a východní Evropy, a to včetně Polska, Slovenska, ale i České republiky. „A do toho přichází silný a nevkusný útok na české děti. Pokud taková prohlášení projdou bez odezvy, bez kritiky a bez odsouzení, pak může nastat moment, kdy se budu obávat o bezpečí českých studentů a občanů na území Velké Británie. Věřím, že představitelé Skotské fotbalové asociace situaci pochopí a přispějí k jejímu zklidnění tím, že požadovanou omluvu vysloví a přestanou vyvolávat nenávistné nálady vůči naší zemi a jejím občanům,“ dodal ministr Kulhánek.

Podle ministra Kulhánka přitom bučení českých fanoušků nemělo s rasismem nic společného. "Nevole, která byla projevena po vyloučení jednoho hráče, neměla nic společného s jeho barvou pleti, ale s konflikty, které měl s českými hráči v minulosti. Takové emoce k fotbalu patří, a to všude na světě. S rasismem nemají nic společného," konstatoval ministr zahraničních věcí.

Zdroj: Ministerstvo zahraničních věcí ČR.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu