Očkování předškolních dětí i v Evropě. Schvaluje se vakcína, která to má umožnit

Domácí 15. listopadu 2021 | 08:52 — Ilona Cílková
Děti se podle expertů staly významnou skupinou pro nákazu s covidovým původcem. Až do té míry, že v epidemiologii dnes hrají poměrně zásadní roli. A stále častěji se mluví o jejich očkování. Krok k očkování dětí podnikla společnost Moderna, která si nechala u Evropské lékové agentury zadat ke schválení svou vakcínu Spikevax pro děti od pěti do jedenácti let.
Společnost Moderna si nechala u Evropské lékové agentury zadat ke schválení svou vakcínu Spikevax pro děti od pěti do jedenácti let / Depositphotos

Na 28 milionů amerických dětí ve věku od 5 do 11 let bude mít možnost nechat se očkovat proti koronaviru. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil pro tento účel vakcínu od firmy Pfizer/BioNTech. Lékaři budou dětem v této věkové skupině podávat v průběhu tří týdnů dvě dávky, které budou obsahovat třetinu účinné látky určené pro dospělé. 

Vakcína pro děti je ze strany FDA schválená pro mimořádné použití. Podle Libora Grubhoffera, ředitele Biologického centra Akademie věd právě proto, že se jedná o tuto věkovou kategorii, tak je ten verdikt označován „mimořádně schválen“. Stejně tak jako dosud používané vakcíny firmy Pfizer a Moderny jsou po dobu prvních dvou letech v režimu tzv. podmíněného schválení.

Mimořádné schválení je podle Grubhoffera ilustrací toho, že se s tím původně nepočítalo. Původně byly dětské kategorie málo vnímavé proti té počáteční formě čínského, nebo chceme-li wuchanského viru SARS-CoV-2, což se ovšem změnilo tu v průběhu procházející pandemií vlastně všemi světadíly míst naší planety. A změnilo se to v tom smyslu, že v současné době například u nás rozšířená varianta delta+ a její sub varianty už mají silnou vazebnou schopnost právě i pro dětské receptory. Děti se staly významnou skupinou pro nákazu s covidovým původcem. Až do té míry, že v epidemiologii dnes hrají poměrně zásadní roli.

Krok k očkování dětí podnikla společnost Moderna, která si nechala u Evropské lékové agentury zadat ke schválení svou vakcínu Spikevax pro děti od pěti do jedenácti let. Doposud bylo možné touto vakcínou očkovat až od dvanácti. Jak uvedl Státní úřad pro kontrolu léčiv (SÚKL), výsledek hodnocení by měl být znám za dva měsíce.

Očkování touto vakcínou by pak bylo možné u dětí ve věku od pěti do jedenácti let. V současnosti je možné se vakcínou očkovat až od dvanácti let. "Výbor pro humánní léčivé přípravky (CHMP) EMA přezkoumá údaje o vakcíně, včetně výsledků probíhajícího klinického hodnocení u dětí ve věku od 5 do 11 let, s cílem rozhodnout, zda doporučit rozšíření jejího používání i na tuto dětskou populaci," uvedl SÚKL. Po vydání stanoviska ze strany CHMP bude mít poslední slovo Evropská komise, která může vydat rozhodnutí o změně registrace. Prudce nakažlivé deltě nemáte šanci se ubránit, máte jen jednu šanci, radí odborníci.

Zdroj: sukl.cz, irozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu