Letošní volby ovlivní i fenomén preferenčních hlasů, říká expremiér

Domácí 04. října 2021 | 07:28 — Ilona Cílková
Kdo a co vyhraje letošní volby? Jasno budeme mít až v sobotu 9. října večer poté, co se odpoledne ve 14 hodin uzavřou volební místnosti. Podle průzkumů velká část voličů stále váhá, komu dát hlas. Podle politiků v letošních volbách bude rozhodovat i to, kdo získá kolik preferenčních hlasů.
Kroužkoval jsem vždycky, říká expremiér Nečas / Depositphotos

Podle exkluzivního volebního modelu, který si nechala CNN Prima NEWS zpracovat pouhých 10 dní před volbami, je patrný trend pomalého vzestupu koalice Spolu. Naopak hnutí ANO padá a lehce oproti minulému modelu ztrácí i Piráti se STAN. Do Sněmovny by se dále dostaly strany SPD, komunisti a Přísaha Roberta Šlachty. Před branami dolní komory by naopak skončila ČSSD. Na prvním místě stále s náskokem drží hnutí ANO, které má 27,3 %. Druhá skončila koalice Spolu s 21,4 % a na třetím místě je koalice Pirátů a STAN se 17,4 %.

Podle politiků se bude letos ve volebních místnostech více využívat kroužkování. Zároveň to zvýší i účast ve volbách. Voliči mohou na každé kandidátce zvolit až čtyři preferenční hlasy a tím vybrat mezi jednotlivými stranami a upřednostnit některé kandidáty.

Zejména spojení stran do koalice rozpoutalo podle epremiéra Petra Nečase kroužkovací válku. „Kroužkoval jsem vždycky. Dodám, že především sám sebe. Nedokážu si ale představit, že bych nedal kroužek třeba Marku Bendovi," uvedl Nečas pro CNN Prima NEWS.

S tím souhlasí i exministr zahraničí Cyril Svoboda. „Lidé budou kroužkovat, já také. Kroužky mají dobrý dopad. Kroužkovací válka už začala, ale můžeme tím zvýšit účast,“ prohlásil Cyril Svoboda.

Podle dalšího z debatujících a bývalého exministra zahraničí Jana Kavana se nejedná tak úplně o válku, ale především o vyjádření preferencí. „Nepoužil bych u kroužkování slovo válka, ale může to ilustrovat, jestli nejsou u koalic rozdíly v přístupech. Řada lidí z KDU-ČSL bude kroužkovat proti ODS. Stejně tak voliči STAN proti Pirátům. Nenazýval bych koalice slepencem. Ale předstírat, že jsou naprosto sjednocené, by bylo naivní," dodal Kavan.

O tom, že ke kroužkování bude docházet, už se nechali slyšet i sami kandidující politici. Zároveň se ale dušují, že k tomu nijak své příznivce nevyzývají. Opozice má jediné téma, říká politolog. I proto pro ni volby zřejmě nedopadnou dobře.

Zdroj: cnniprima.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu