V Česku vzniká nový fenomén v boji proti koronaviru

Domácí 01. října 2021 | 09:21 — Ilona Cílková
Experti varují před další vlnou epidemie. Ve čtvrtek přibylo 917 nakažených koronavirem, což je o 433 více než před týdnem. Počet infikovaných v Česku tak rychle roste. Laboratoře takto velký denní nárůst zaznamenaly naposledy v polovině května.
Podle Prymuly chodí lidé na očkování tajně / Depositphotos

Podle epidemiologů jsou z důvodu malé proočkovanosti hybatelem nákazy hlavně mladí lidé. Nově potvrzené případy nákazy covidu-19 připadají na vrub právě mladých lidí. Zatímco mezi seniorskými věkovými kategoriemi pokračuje spíše útlum epidemie, u lidí mezi 10 a 29 lety je patrný stále větší vzestup.

Mladí lidé nemají tak závažné průběhy nemoci a necítí potřebu jako senioři, aby se chránili očkováním, protože se jim často těžký průběh nemoci vyhýbá. I proto bychom se na ně podle epidemiologa Romana Prymuly měli soustředit, neboť jsou teď vlastně rizikovou skupinou. Jak přesvědčit mladé lidi k očkování? Prymula považuje zavedení povinné vakcinace za kontraproduktivní. „Musíme přesvědčovat, i když řada lidí se přesvědčit nenechá. Mám však signály, že se někdo chodí očkovat tajně, i když deklaruje, že ne. To by mi nevadilo, kdyby to tak bylo," sdělil bývalý ministr zdravotnictví pro CNN Prima NEWS. 

Prymula by byl obezřetný zejména u vysokoškolských studentů, protože intenzita šíření je mezi nimi prý vyšší. Zároveň ale dodává, že neočekává masivní vlnu nárůstu počtu nakažených. „Měli bychom se zaměřit na regionální rozdíly a tam dělat opatření," dodal.

Pro zbrzdění šíření nákazy covidu-19 je podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška potřeba zvýšit nejen proočkovanost seniorů a rizikových skupin, ale právě mladých lidí. Celoevropské statistiky podle něj potvrzují, že virus se dál šíří zejména mezi mladšími. Pokud mají malé děti a nejsou očkovaní, mohou se snadněji nakazit a pak virus šířit dál. Dušek připomněl, že mutace delta je asi dvakrát nakažlivější než byl původní koronavirus způsobující onemocnění covid-19. Podle něj je jisté, že se virus nyní bude šířit zejména mezi nenaočkovanými.

Stejně jako loni začal letos počet nově potvrzených případů růst s koncem prázdnin, návratem lidí do práce, dětí do škol a celkově větší mobilitou ve společnosti. V polovině září se denní počty nakažených dostaly nad 500, toto pondělí nad 600, ve středu nad 700 a ve čtvrtek nad 900. Za celé září přibylo v Česku podle statistik téměř 13 tisíc případů, v srpnu to bylo necelých šest tisíc. Koronavirus ovlivňuje náš mozek víc, než jsme si mysleli. Experti naznačili, co hrozí.

Zdroj: cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu