Jak na naši peněženku dopadne rozhodnutí ČNB. Kdo vydělá a kdo prodělá?

Domácí 01. října 2021 | 08:01 — Ilona Cílková
Bankovní rada České národní banky (ČNB) překvapila svým čtvrtečním rozhodnutím trhy i odborníky. Namísto očekávaného zvýšení své základní úrokové sazby o 0,25 či 0,5 procentního bodu ji nakonec zvedla z dosavadních 0,75 na 1,5 procenta. Co to znamená pro běžné obyvatele?
Kdo na rozhodnutí ČNB vydělá a kdo naopak prodělá? / Depositphotos

Česká národní banka vyrazila dech úplně všem. Zejména pak analytikům a ministerstvu financí. „Přijaté rozhodnutí bankovní rady se opírá o letní makroekonomickou prognózu a o vyhodnocení informací získaných od jejího zpracování," stojí ve čtvrteční tiskové zprávě České národní banky po jejím měnověpolitickém zasedání. 

Co to bude znamenat pro české domácnosti a českou ekonomiku? Růst základní úrokové sazby České národní banky ovlivní cenu peněz na tuzemském finančním trhu. Zjednodušeně řečeno budou nyní peníze o něco dražší. To znamená, že kdo si je bude chtít půjčit, zaplatí o něco vyšší úroky. V blízké budoucnosti je tedy třeba počítat s tím, že poroste průměrná úroková sazba u hypoték, ale i u běžných spotřebitelských úvěrů. Vzrostou také úrokové sazby u úvěrů podnikatelských. Dluhy zkrátka budou dražší pro každého z nás. Proto kdo si hodlá vzít nějakou půjčku, měl by si pospíšit s jejím vyřízením, aby stihl ještě o něco příznivější podmínky.

Úroky na bankovních účtech porostou, ale jen mírně. Rozhodně nepočítejme s tím, že by se banky rozhodly zvýšit úroky na běžných, spořicích nebo termínovaných účtech na takovou úroveň, aby porazily inflaci.

Cílem kroku ČNB je ochladit domácí poptávku a mělo by tak zbrzdit zdražování a inflace. Na návrat inflace k cílovým dvěma procentům si ale budeme muset počkat. Sama Česká národní banka hovoří o druhé polovině příštího roku.

Rozhodnutí ČNB ovlivní i hospodaření státu. Razantní zvýšení úroků ČNB zvýší také úrok, který platí vláda na svém dluhu. Pro stát platí v tomto ohledu totéž, co pro běžnou domácnost. Vzhledem k tomu, že je největším dlužníkem, bude se růst úrokových sazeb promítat do zvyšování částky, kterou každoročně platí na úrocích ze svého dluhu. V posledních šesti letech šlo ze státního rozpočtu na úhradu úroků ze státního dluhu kolem 40 miliard korun ročně. Jenže tato částka se začne zvyšovat. Jednak kvůli narůstajícímu státnímu dluhu, jednak kvůli rostoucím úrokovým sazbám. Statisícům Čechů zdraží už za měsíc elektřina na dvojnásobek. První dodavatel upravil svůj ceník.

Zdroj: cnb.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu