Koalice SPOLU popsala, jak by měla Česká republika vypadat po čtyřech letech jejich vládnutí

Domácí 21. září 2021 | 08:56 — Ilona Cílková
Koalice SPOLU zahájila horkou fázi své předvolební kampaně. Petr Fiala v projevu pojmenoval nejpodstatnější problémy naší země. Některé velmi jasně. Projev byl povedený a mohl překvapit mnohé z těch, kteří by to od předsedy ODS nečekali.
Další 3 fotografie v galerii
SPOLU zahájila horkou fázi kampaně / Foto: ODS

I když se o každých volbách se říká, jak jsou nejzásadnější, na křižovatce dějin a podobně. Ovšem tentokrát je to jiné.

Fiala jasně deklaroval, že nejdůležitější je pro Česko a jeho budoucnost sebevědomé členství v rodině západních, civilizovaných zemí a s tím pevně spojené členství v Evropské unii a v NATO. Hovořil o problému dezinformací a manipulace a samozřejmě o Andreji Babišovi. Šlo o důležité shrnutí toho, co můžeme od jedné ze dvou opozičních demokratických koalic očekávat.

Lídr koalice SPOLU Petr Fiala ve svém projevu definoval pět nejdůležitějších priorit středopravé koalice: 1) zastavení hrozivého zadlužování České republiky, 2) jasnou demokratickou a prozápadní orientaci, 3) modernizaci země s důrazem na digitalizaci a debyrokratizaci státní správy, 4) vyřešení krize na trhu s byty, 5) modernizaci vzdělávání. Zároveň varoval před vládou populistů a extremistů, která by v případě svého vzniku posunula ČR na Východ a přinesla by v horizontu několika let bankrot státních financí. 

„Koalice SPOLU si vytkla pět priorit, které jsou pro změnu v naší zemi zásadní. Musíme zastavit hrozivé zadlužování ČR, budeme garantovat demokratickou a prozápadní orientaci naší země. Naše budoucnost leží v naší aktivní evropské a transatlantické spolupráci, nikoliv v Číně nebo Rusku. Českou republiku musíme zásadně zmodernizovat. Digitalizace a debyrokratizace státní správy je naprosto klíčová. Úřady nemají obíhat občané, ale data, žádné několikanásobné vyplňování stále stejných údajů. S tím souvisí i jednoduché stavební řízení. Jen když budeme mít jednoduchá pravidla, bude se stavět dostatek bytů a bydlení nebude luxusem pro vyvolené, začneme zrušením centrálního stavebního úřadu, který by veškerou výstavbu pouze zabrzdil. A priorita poslední, ne však nejméně důležitá, je vzdělávání. Děti se nemohou stále biflovat a snažit se zapamatovat zbytečné spousty dat. Musíme je v našich školách učit, jak s informacemi pracovat, jak je vyhledávat, kriticky posuzovat, zasazovat je do kontextu," vysvětlil kandidát SPOLU na premiéra Petr Fiala.

Dále popsal, jak by měla vypadat ČR po čtyřech letech vlády koalice SPOLU: „Pokud dostaneme od voličů možnost podílet se na správě naší země, pak na konci příštího volebního období budeme mít Českou republiku, která bude mít stabilizované veřejné finance a bude v dobré kondici, hotovou důchodovou reformu, která zajistí, že se současní čtyřicátníci nebudou bát o své penze. Bude u nás dostupnější bydlení, zejména pro mladé rodiny a pro ty, kteří hledají svůj první byt. Budeme mít nové dálnice a silnice a připravené napojení na evropské vysokorychlostní tratě. Lidé už nebudou muset stát ve frontách na úřadech, ale vyřídí si věci jednoduše a z domova. Budeme mít modernizované školy a děti se budou učit to, co je důležité, zemědělství, které bude šetrnější k přírodě a voda bude samostatně chráněna jako klíčový prvek v české a moravské krajině. A hlavně budeme opět hrdí na to, že jsme prosperující, zdravou a sebevědomou součástí demokratického světa. Uděláme všechno proto, aby se ODS nedostala do vlády, říká Maláčová a prozradila, z čeho má opravdu strach.

Zdroj: ods.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu