Zatím jde jen o zahřívací kolo. Green Deal bude Českou republiku ještě hodně bolet, varuje ekonom

Domácí 18. září 2021 | 09:20 — Ilona Cílková
Centrální banky roztáčejí inflaci a ceny půjdou nahoru. V Británii se kvůli obnovitelným zdrojům mohou těšit na výpadky proudu a zavírají se první továrny. Ceny energií v Evropě letí prudce nahoru. A to na kontinent ještě Green Deal ani nedopadl. Co nás ještě čeká?
Další 3 fotografie v galerii
Green Deal bude některé Čechy hodně bolet, předpovídá ekonom / Depositphotos

Rostoucí ceny plynu a elektřiny v Evropě se začínají podepisovat na provozuschopnosti britských továren. Společnost CF Industries ukončuje provoz dvou britských továren kvůli příliš vysokým cenám zemního plynu. A další továrny a podniky můžou následovat, píše agentura Bloomberg.

Británie sice už není v Evropské unii, ale její závislost na energetických zdrojích z Evropy, poznamenané mimo jiné Green Dealem, je značná.CF Industries je americká společnost na výrobu hnojiv, která ze své podstaty vyžaduje značná množství zemního plynu. Zavřít musela své dva komplexy ve městech Billingham a Ince. Společnost neoznámila, kdy je možné očekávat obnovení provozu. Prohlášení CF Industries ovlivnilo ve čtvrtek ceny evropských energií na burzách. K tomu hrozí, že k podobnému kroku přistoupí i další evropští výrobci hnojiv. Případný nedostatek hnojiv by pak mohl způsobit například zvýšení cen potravin.

Co se děje v evropské ekonomice? Ekonom Lukáš Kovanda se na svém twitteru rozepsal o tom, co nás čeká. A nevypadá to vůbec dobře. Inflace a zdražování pokračuje. „Tak se to centrálním bankám nakonec přece povedlo: Roztáčejí i inflaci jinou, než je ta cen aktiv. Vlády snáze umažou své dluhy. Ceny v českém průmyslu v srpnu rostly meziročně nejvýrazněji od roku 1993. ČNB bude muset zvyšovat úroky nejvíce od roku 1997, koruna citelně zpevňuje," napsal ekonom.

Kovanda rovněž upozorňuje na situaci v Británii, kde v zimě hrozí masivní výpadky elektřiny. Důvodů je podle něj vícero. „Británie bude celou letošní zimu žít strachem z blackoutu. Bezprostředním důvodem je požár kabeláže vedoucí elektrický proud z francouzských jaderných elektráren. Trvalejším pak ten, že Británie se až příliš spolehla na výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů. Jenže nefoukalo," uvádí ekonom.

Ceny energií kvůli politice Evropské unie závratně rostou, a to ještě na občany a firmy vlastně nedopadl Green Deal. Kvůli vysokým cenám energií se v Evropě začínají odstavovat fabriky. Jde přitom stále jen o zahřívací kolo před nástupem účinnosti Green New Dealu. Ten teprve znamená revoluci. Už nyní ale hrozí blackouty, dochází k omezením výroby či vzmachu energetické chudoby.

A závěr? „Potíží socialistů 20. století bylo, že jim nakonec došly i peníze druhých. Socialisté 21. století berou nejen z peněz druhých, ale i ještě nenarozených, vnuků a dětí. Umožňují jim to centrální banky tištěním miliard a bilionů. „Socialismus dneška vydrží déle, zkrachuje bolestivěji," předpovídá ekonom. Dopad Zeleného údělu bude ještě horší, než si dokážeme představit. Co všechno Evropě hrozí.

Zdroj: bloomberg.com, lukaskovanda.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu