Stačí malá změna ve vládě a covid zmizí, tvrdí slavný olympionik

Domácí 14. září 2021 | 11:45 — Ilona Cílková
Epidemie koronaviru v Česku sílí. Za minulý týden přibylo 2608 případů. V nemocnicích je 113 pacientů, což je nejvíc od 17. června. Zatímco epidemiologové zvedají varovný prst, bývalý vodní slalomář Lukáš Pollert má jasno v tom, kdy covid zmizí.
Další 3 fotografie v galerii
Konec pandemie se zatím nekoná / Pixabay Gerd Altmann

Slavný olympionik Pollert na Twitteru prohlásil, že pokud by se hnutí SPD stalo součástí vlády, covid by zmizel. „Pokud by byla součástí vlády SPD, je šance zastavit tzv Green Deal (zdražení automobilů, energií, tlak na snížení mobility) a také kovidistické choutky (testy, roušky, zákazy). Covid by zmizel. Nejsou to cíle mnoha voličů?" napsal anesteziolog na Twitteru. A tomio Okamura s jeho slovy rád souhlasí. Předseda SPD jeho příspěvek sdílel se slovy, že „olympijský vítěz a lékař Lukáš Pollert napsal o SPD pravdu“.

Odborníci jsou ovšem jiného názoru. Podle exministra Romana Prymuly jsme aktuálně ve fázi, kdy přichází vlna, která je minimálně v Evropě poměrně intenzivní. Česko v současné chvíli oproti  jiným státům vykazuje optimističtější čísla - podle epidemiologa je to způsobeno kombinací dvou faktorů: poměrně vysoké proočkovanosti a ještě vyšší promořenosti. Poměrně vysoké procento české populace totiž covid-19 již prodělalo.

„Z tohoto pohledu my na tom budeme nepochybně lépe než řada západních zemí, ale ještě vzhledem k těm celkovým počtům bych to nenazval, že covid prostě odešel. Covid ještě neodešel. Ale nepochybně situace  bude výrazně lepší, než tomu bylo v těch prvních dvou vlnách," myslí si Prymula. Situaci bychom neměli podceňovat, protože zatím covid skutečně nezmizel. „My se dostaneme do situace, kdy tady s tím budeme žít a kdy se nebude nic moc dít, podobně jako s chřipkou. Ale v ní ještě nejsme," je přesvědčen Prymula.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha není důvod strašit. „Není důvod k panice či strašení," řekl Vojtěch na tiskové konferenci k aktuální pandemické situaci. Počet nakažených a hospitalizovaných se podle něj drží v normě. Letos se podle něj šíří nákaza méně a je i méně hospitalizovaných. „Situace se nevyvíjí negativně, jako v minulém roce, ale je třeba být obezřetní," uvedl ministr. Situace v Česku se prudce zhoršuje. Experti řekli, kdy nás čeká další lockdown

Zdroj: mzcr.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu