Situace v Česku se prudce zhoršuje. Experti řekli, kdy nás čeká další lockdown

Domácí 08. září 2021 | 08:31 — Ilona Cílková
V Česku přibylo v úterý 588 nových případů nákazy koronavirem, zhruba o 300 více než minulý týden. Reprodukční číslo ve středu opět stouplo, a to na hodnotu 1,48. Česko je podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha na úpatí další vlny epidemie.
Další 3 fotografie v galerii
Vláda očekává stále narůstající počet nakažených / Depositphotos

„Očekával jsem, že se situace může po prázdninách zhoršit. Neříkám, že je to jenom otázka návratu dětí do školy, ale obecně otázka návratu společnosti do nějakého normálního režimu, větší mobilita lidí," uvedl Vojtěch. Podle něj se zatím nárůst počtu případů neprojevuje výrazně závažnými klinickým průběhem onemocnění, byť i v nemocnicích pacientů přibylo. Hospitalizováno je 82 lidí, Vojtěch dodal, že byli přijatí čtyři lidé ve vážném stavu. Z nově nakažených jsou podle ministra více než tři čtvrtiny neočkovaných.

„Nemyslím si, že v tuto chvíli jsme v situaci, kdy bychom dělali nějaká razantní restriktivní opatření," dodal. Situaci chce dál monitorovat a na konci září vyhodnotit, podle kterého z možných scénářů se epidemie v Česku vyvíjí. Ani podle premiéra zatím není připraven žádný návrh nových opatření.

Čeká nás na podzim další lockdown? Vláda ujišťuje, že žádné plošné uzavření například škol už nezavede. Podle biochemika Zdeňka Hostomského si tvrdé kroky nedovolí nikdo z politiků hlavně kvůli blížícím se volbám. „Dobrá zpráva je, že nikdo nedovolí vyhlásit před volbami lockdown. Epidemie u nás už pominula," řekl na CNN Prima NEWS Hostomský.  Jako důvod slábnoucí pandemie uvedl pokračující vakcinaci a velkou promořenost české populace. „Virus si nemá kam hrábnout," uvedl biochemik.

Vláda očekává stále narůstající počet nakažených. Podle premiéra Babiše případná opatření proti šíření koronaviru už nebudou plošná. „Nejvíc se nyní sleduje situace v Karlovarském kraji, kde je z epidemického hlediska nejméně příznivá situace. Hygienici čekají na výsledky testování ve školách, poté budou data vyhodnocena a podle toho se rozhodne o opatření. Nyní žádný návrh opatření není," prohlásil Babiš.

Aktuálně nejhorší situace je v okrese Karlovy Vary, kde je počet nakažených na 100.000 obyvatel za poslední týden vyšší než 67 případů, v celém kraji pak 33. Druhý nejhorší okres, Písecko, má 40 případů. Podle ministra za tím stojí víc faktorů. „Může to být faktor příhraničního regionu. Jsou také efekty návratů lidí z dovolených, víme od tamních hygieniků, že jsou tam importy ze zahraničí," vysvětlil Vojtěch. Zase o krok blíž k povinnému očkování. Stejně nás nemine, je přesvědčen vědec.

Zdroj: mzcr.cz, vlada.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu