Na podzim nás čeká další hrozba, varují vědci. A o covid nejde

Domácí 04. září 2021 | 09:47 — Ilona Cílková
Pandemie covidu by mohla mít nebezpečné vedlejší účinky. Vědci se obávají agresivnější mutace viru chřipky. Lidé nemají protilátky a navíc byla v uplynulém roce výrazně omezena výměna vzorků virů chřipky mezi laboratořemi, ze kterých se na každou sezonu vyvíjejí vakcíny.
Další 3 fotografie v galerii
Nejen Česko zažilo v letošním roce velmi netypickou chřipkovou sezónu / Depositphotos

Nejen Česko zažilo v letošním roce velmi netypickou chřipkovou sezónu. Jaká bude ta příští? Podle expertů by mohla být horší, protože jsme ji dva roky za sebou neměli a populace nemá protilátky. To by mohlo způsobit, že se chřipka bude šířit mnohem snadněji, než jsme byli zvyklí.

Americký portál Vox.com dokonce v této souvislosti píše o letošní chřipkové sezóně jako o té, co vůbec nebyla. Vysvětlení je jednoduché. Chřipka stejně jako covid-19 patří mezi respirační viry. Pokud společnost přijme opatření proti šíření jednoho z nich, ovlivní to i výskyt dalšího. Chybou by ale bylo nyní usnout na vavřínech a domnívat se, že covid-19 chřipku zcela vytlačil a už není důvod se jí obávat. Realističtější je dívat se na posledních měsíce jako na dobu, kdy chřipkové viry "usnuly" a čekají na další příležitost k útoku.

„Myslím, že se musíme připravit na tuhou zimu, a to nejen s koronaviry, protože jsme prožili rok téměř bez jakýchkoliv jiných respiračních virů. To znamená, že potenciálně je imunita populace proti nim nižší," uvedla lékařka Susan Hopkinsová a vedoucí strategické skupiny pro covid-19 úřadu Public Health England v rozhovoru pro BBC.

Není také zřejmé, co velmi omezený výskyt chřipky v této sezóně prakticky bude znamenat pro další měsíce, a jak ovlivní účinnost připravovaných vakcín. Ty jsou vytvářeny na základě sběru dat a informací z celosvětové sítě Global Influenza Surveillance and Response System (GISRS), která zahrnuje jednotlivá národní chřipková centra. V souvislosti s pandemií koronaviru laboratoře soustředily své úsilí do boje proti koronaviru. Na sledování vzorků viru chřipky tak laboratořím nezbyla kapacita.

„Byli jsme svědky velkého propadů dodaných genetických sekvencí, které se zanášely do databáze WHO kolem září minulého roku až o 94%," uvedla doktorka Beverly Taylorová, která má na starosti vývoj vakcíny v liverpoolské firmě Seqirus. Podle Taylorové tak kvůli nezaznamenání možných variant viru hrozí, že vyvinuté vakcíny nebudou efektivní. „Výrazně se tak mohla snížit šance na podchycení virů v okamžiku, kdy se objeví a šance na jejich podchycení, když jsou v oběhu," uvedla. Podle vědců tak existuje šance, že vakcíny budou neúčinné a výrazně se zvýší podíl nemocných. 

„Omezené množství virových izolátů sice může mít vliv na správný výběr vakcinálních kmenů, ale nové technologie ve značné míře umí tento problém obejít, referenční centra si již několik let umí poradit i v případech, kdy je k dispozici jen malý počet aktuálně cirkulujících virů chřipky," uklidňuje vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu Jan Kynčl. Studie odhalila, zda je silnější přirozená imunita, nebo imunita získaná očkováním proti covidu.

Zdroj: theindependent.co.uk, vox.com, zdravotnickydenik.cz

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu