Měl jsem jiné informace. Odchod z Afghánistánu byl neobyčejně úspěšný, říká prezident

Domácí 01. září 2021 | 09:32 — Ilona Cílková
Zatímco svět považuje stažení vojáku z Afghánistánu za chaotický, prezident Joe Biden to tak nevidí. Ve svém včerejším projevu vysvětloval důvody, proč se rozhodl termín stažení jednotek posunout z původního prvního května na konec srpna. Podle něj byla situace v zemi extrémně složitá.
Další 3 fotografie v galerii
Biden považuje odchod vojáků z Afghánistánu za dobře zvládnutý / Depositphotos

Prezident Joe Biden vystoupil před Američany s proslovem o Afghánistánu. V úvodu projevu vyzdvihl úspěšnost evakuační akce, kdy se během sedmnácti dní podařilo dostat 125 tisíc lidí do bezpečí. Dle prezidenta je to dvakrát více, než si experti mysleli, že je vůbec možné. „Žádný národ v historii nikdy nic takového nezvládl. Jenom Spojené státy měly kapacitu a schopnost něco takového udělat. Za neuvěřitelným úspěchem této mise stojí statečnost a profesionalita diplomatů a vojáků. Celé týdny riskovali své životy, aby dostali zpět Američany, Afghánce, naše spojence a jejich pracovníky," řekl.

Připomněl, že třináct příslušníků zemřelo během evakuace, vojáci jim zařídili důstojné převezení do vlasti. Vyzdvihl také to, že do žádného z evakuačních letadel se nedostal ozbrojenec, či sebevražedný atentátník.

„V dubnu jsem se rozhodl, že ukončím tuto válku a jako datum jsme stanovili 31. srpen. Tři sta tisíc afghánských bojovníků bylo vycvičeno a byli jsme si jisti, že budou důstojným protivníkem proti postupujícímu Talibanu. Naše odhady ohledně stahování sil nebyly přesné. Vojáci se nepostavili Talibanu, tak jak jsme očekávali. Lidé sledovali, jak jejich vláda zkolabovala, jak prezident utekl ze země, jak se korupce zase rozšířila a jak činnost Talibanu ohrozila naše i jejich životy. Museli jsme evakuovat náš personál, naše spojence, kteří stáli po našem boku,“ řekl prezident.

Ukončení této mise také předznamenává konec éry velkých vojenských operací, které měly za cíl zásadně měnit dění v cizích zemích, prohlásil prezident s tím, že ochrana lidských práv ale zůstává jedním z cílů americké politiky. Další působení USA v Afghánistánu by podle něj nijak výrazně nezvýšilo bezpečnost USA před teroristickými útoky a znamenalo by nutnost vynakládat miliardy dolarů a riskovat životy amerických vojáků. Zároveň Biden varoval teroristickou organizaci Islámský stát, autora úterního útoku na kábulské letiště, při kterém zemřelo přes sto lidí, že „s nimi ještě neskončil“.

V zemi podle informací zpravodajců zůstává ještě asi sto až dvě stě Američanů, kteří se tam rozhodli zůstat. Mnozí z nich na místě založili rodinu a mají silné vazby. Pokud by však změnili názor a rozhodli se z Afghánistánu odejít, Spojené státy jim vždy pomůžou, ujistil je prezident. Mezi evakuovanými bylo pět a půl tisíce Američanů.

Odchod vojáků z Afghánistánu se odrazilo v průzkumech veřejného mínění. Poprvé od příchodu do Bílého domu klesla podpora Bidena pod 50 procent. Demokraté se obávají, že Bidenův kredit zkušeného, důvěryhodného politika, který měl být v zahraniční a bezpečnostní politice protipólem instinktivního rozhodování Donalda Trumpa, byl těžce pošramocen.

Podle komentátorů je otázkou, zda se Biden a demokraté z této krize vůbec mohou politicky zotavit. Někteří analytici předpovídají, že pokud prezident dostane z Afghánistánu do bezpečí americké občany, může se jeho pozice znovu zlepšit. V opačném případě by si voliči prezidentovo selhání určitě pamatovali nejen do kongresových voleb v roce 2022, ale i do prezidentských o dva roky později. Můžeme čekat novou vlnu migrantů. Bude ale překvapivé, odkud k nám přijde, říká expert na islám.

Zdroj: ct.24.cz

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu