Brusel důrazně varuje Českou republiku. Označil lidi, kteří nahrávají Babišovým firmám

Domácí 30. srpna 2021 | 08:03 — Ilona Cílková
Do České republiky dorazil z Evropské komise dopis z bezprecedentním nadpisem. List je označen slovem: "Varování". Píše se v něm o možném zastavení evropských dotací. Důvod je z textu zřejmý. České firmy by mohly přijít o dotace kvůli překračování pravidel českým předsedou vlády.
Další 3 fotografie v galerii
Evropská komise poslala do České republiky varovný list / Depositphotos

Dopis dorazil na několik českých úřadů minulý čtvrtek a k dispozici ho má redakce iRozhlasu. Šestistránkový dokument ostře kritizuje české státní orgány za to, že nadále poskytují dotace firmám ve svěřenských fondech Andreje Babiše. Vysocí představitelé Evropské komise v něm výslovně píší, že pokud nebude zjednána náprava, tak dojde k zastavení proplácení dotací českým firmám. České úřady podle komise musí ihned přijmout opatření, jež by zastavila soustavné porušování pravidel.

Dopis byl předán prostřednictvím velvyslankyně Česka při Evropské unii Edity Hrdé a je adresovaný českému ministerstvu průmyslu a obchodu, ministerstvu financí a ministerstvu pro místní rozvoj. Plyne z toho, že za porušování pravidel a přihrávání veřejných peněz do soukromé firmy Andreje Babiše mohou podle Evropské komise konkrétní osoby, jež stojí v čele klíčových státních úřadů. Je to ministr Karel Havlíček, ministryně Alena Schillerová a ministryně Klára Dostálová, všichni z Babišova vládního hnutí ANO. Tito lidé umožňují soustavné vykrádání veřejných peněz předsedou vlády Andrejem Babišem.

Co tedy Brusel konkrétně po českých úřadech požaduje? Jednotlivá ministerstva, která zodpovídají za rozdělování evropských peněz, mají vést seznam veřejných funkcionářů a firem, které vlastní nebo ovládají. Požadují také, aby všechny resorty implementovaly metodické stanovisko, podle kterého mají věnovat při posuzování střetu zájmů zvláštní pozornost firmám vloženým do svěřenských fondů. To vydalo loni v prosinci ministerstvo pro místní rozvoj právě na požadavek Evropské komise.

U všech operačních programů má také Česko identifikovat všechny příjemce ze svěřenských fondů, kteří čerpali dotace po 1. září 2017. Tedy od doby, kdy v Česku platí zákon ke střetu zájmů. Jejich seznam pak mají úřady poslat do Bruselu.

Nakonec má ministerstvo financí, respektive auditní orgán, který v rámci něho funguje, podat Evropské komisi zprávu o tom, jestli se situace zlepšila. „Auditní orgán se žádá, aby potvrdil, že byla přijata vhodná opatření ke zlepšení řídicích a kontrolních systémů, pokud jde o ověřování střetu zájmů, a podal zprávu Komisi,“ stojí v dopise. 

České úřady se závěry auditu ke střetu zájmů od začátku nesouhlasí. Sám Andrej Babiš dlouhodobě střet zájmů popírá. Podle svého vyjádření Agrofert neovládá ani neřídí. Proto dlouhodobě a opakovaně tvrdí, že střet zájmů nemá a kvůli údajnému střetu zájmů nebude Česká republika vracet žádné peníze. Pochybení odmítá i holding Agrofert. „Trváme na tom, že v oblasti dotací postupujeme přesně podle zákona, příslušných pravidel a uzavřených smluv. Všechny dotační projekty byly schváleny českými úřady a také průběžně kontrolovány bez nálezu jakýchkoli zásadních závad," uvedl mluvčí holdingu Karel Hanzelka. Požadavek EK o střetu zájmů není mířen na Babiše, tvrdí Havlíček.

Zdroj: irozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu