Další covidové vlně se nevyhneme. Plán na podzim je hotový, má to ale háček

Domácí 27. srpna 2021 | 07:54 — Ilona Cílková
Česká republika na přelomu roku prošla natolik masivní vlnou nákazy, že z ní nyní může těžit a v kombinaci s očkováním následující měsíce zvládnout lépe než jiní. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že plán na podzim je hotový. Co nás tedy čeká?
Další 3 fotografie v galerii
Podzimní vlna nás nemine, shodují se experti / Depositphotos

Tím, že na přelomu roku proběhla silná vlna covidu-19, získala velká část naší populace protilátky. Když k tomu připočteme rozběhlé očkování, můžeme říct, že podzimní vlnu pandemie bychom mohli zvládnout lépe. Oba zmíněné faktory se nám totiž mohou úročit do pozitivního průběhu letoška. Už nyní máme v České republice odlišná data od okolí. Na Západě už vidíme, že tam nákaza roste rychleji. Infekce sice bude sílit i u nás, ale nebude tak závažná právě z důvodu získané přirozené imunity a očkování.

Přesto se odborníci shodnou, že podzimní vlna nás nemine a je nutné se na ni připravit. Nejpesimističtější předpověď pro podzim uvádí až tisíc nakažených covidem denně. Jak konkrétně vypadají scénáře, které má ministerstvo zdravotnictví připravené v případě zhoršení podzimní koronavirové pandemie? Ministr Adam Vojtěch uvádí, že jeho resort je připraven. Nechce ale prozradit podrobnosti. Důvodem prý je, že se budou plány ještě měnit podle toho, jaká bude situace.

„Máme asi tři scénáře: jeden optimistický, druhý realistický a třetí pesimistický. Teď však není důvod k tomu říkat, že budeme zavírat. Nepředpokládáme, že bude docházet k lockdownu podobného rozměru tak, jak jsme ho zažili," uvedl ministr. Podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislava Duška bude mít v případě zhoršení epidemie Česko přes tisíc nakažených denně. Zdravotnictví by se podle něj mělo na takový nápor připravit. Adam Vojtěch ve čtvrtek řekl, že plán má, ale jeho detaily neprozradí. Opozice to přirovnává k situaci, která nastala loni, a obává se, že bude resort v případě zhoršení situace reagovat opožděně.

„Slyšel jsem, že má pan ministr nějaký plán a nechce ho nikomu říct. Bojím se ale, že nic nachystaného nemá a zase čeká, jak se bude situace vyvíjet. Podle toho se pak rozhodne," reagoval na ministrova slova poslanec Vlastimil Válek (TOP 09). Podle Ondřeje Dostála (Piráti) by se mělo již nyní začít plánovat. „Není to dobře, jedna z věcí, která by se měla plánovat, je příprava kapacit systému zdravotnictví. Jak se bude reagovat při jednotlivých stádiích zhoršení, aby nedocházelo k případným kolapsům," uvedl expert na zdravotní právo pro CNN Prima News.

Podle odborníků může zásadní zlom v nárůstech nakažených nastat v září, až se lidé vrátí z dovolených do práce a děti škol. Epidemie jako na houpačce. Prymula řekl, proč jde Česká republika proti světu.

zdroj: vlada.cz, cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu