Češi se už nyní obávají inflace. A přitom to nejhorší teprve přijde

Domácí 24. srpna 2021 | 09:55 — Ilona Cílková
Podle statistiků se lidé v Česku obávají inflace velmi výrazně. A to zatím příliš nezdražují potraviny. To nejhorší tak máme stále před sebou. Nezaměstnanost nestoupla a poměrně vysoké zůstaly i mzdy. Neproběhla krizová očista ekonomiky a Češi se musí nyní připravit na inflaci, jakou dlouho nezažili.
Další 3 fotografie v galerii
Potraviny zatím příliš nezdražily / Depositphotos

Obavy spotřebitelů v ČR z inflace jsou už teď velmi výrazné. Vyplývá to ze srpnového šetření Českého statistického úřadu. Přesto je nálada mezi spotřebiteli nejlepší od roku 2019, tedy ještě od doby před propuknutím pandemie. Češi navzdory zrychlující inflaci v rostoucí míře předpokládají, že v příštích dvanácti měsících se jim podaří uspořit nějaké finanční prostředky. I vzhledem k tomu, že klesají jejich obavy z růstu nezaměstnanosti a z propouštění, očekávají ve vyšší míře zlepšení jejich vlastní finanční situace.

Nálada spotřebitelů je tak o šest procent nad dlouhodobým průměrem let 2003 až 2020. Příznivý vývoj je dán tím, že zatím nedochází k markantnímu zdražování položek, na něž jsou spotřebitelé obzvláště citliví, jako jsou potraviny. Enormní zdražování zatím zasahuje položky, na které lidé nejsou tak citliví, jako jsou stavebniny, auta, ojetiny, ale také třeba elektronika. Zdražování ovšem není u konce, ani právě ve segmentu elektroniky.

Například takový tablet stál loni touto dobou zhruba 4200 korun. Letos je to už 5200 korun. Tisícikorunové zdražení představuje růst ceny o bezmála 25 procent. O 16 procent oproti loňsku zdražuje také televizor nebo myčka. Notebooky rostou na ceně o 15 procent. Vysavač je meziročně dražší o více než deset procent. Zdražování (nejen) elektroniky bude pokračovat.

Důvodem je „čipový hladomor“, se kterým se potýkají také třeba výrobci automobilů. Nedostatek čipů, který nastává v důsledku pandemických uzavírek podstatné části globální ekonomiky, zpožďuje výrobu elektroniky. Další zádrhele v její dodávce konečnému zákazníkovi pak představuje mezinárodní přepravní krize, způsobená pandemií omezenou nakládkovou kapacitou v přístavech či nedostatkem lodních kontejnerů.

Nedostatek čipů či nedostatek kontejnerů jsou tak ale jen dvě z klíčových příčin, proč celková inflace v ČR do konce roku ještě zrychlí. Až nad čtyři procenta. V případě elektroniky bude pochopitelně mnohem vyšší. Naštěstí lidí spotřebovávají i jiné věci, než je elektronika. Pandemie způsobila v Česku historicky nevídanou věc.

Zdroj: kurzy.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu