Pozor na kontrolu po návratu z dovolené. Pokuty za porušení opatření mohou být velmi vysoké

Domácí 17. srpna 2021 | 15:46 — Ilona Cílková
Lidé, kteří se vracejí do Česka ze zahraničí, musí mít test na koronavirus. Výjimku mají jen ti, kteří v posledním půl roce prodělali covid-19, a plně očkovaní. Ti nebudou muset ani na test, ani do karantény. Opatření má bránit rozšíření nových mutací viru.
Další 3 fotografie v galerii
Lidé, kteří se vracejí do Česka ze zahraničí, musí mít test na koronavirus / Depositphotos

U zelených a oranžových zemí je nutné vyplnit příjezdový formulář a mít maximálně dva dny starý antigenní test nebo tři dny starý PCR test. V případě červených a tmavě červených zemí bude potřeba povinný PCR test v Česku mezi 5. a 14. dnem po příjezdu.

Hygienici namátkově kontrolují, jak lidé dodržují podmínky příjezdu z vysoce až extrémně rizikových zemí. Krajské hygienické stanice evidují zhruba 30 tisíc lidí denně. Zkrontrolovat stačí ale zhruba jen deset procent z nich. „Jsme schopni navolat každý den kolem čtyř až pěti tisíc lidí," uvedla pro Radiožurnál hlavní hygienička Pavla Svrčinová.

Podle Svrčinové hygienici kontrolují dodržování podmínek pro návrat ze zahraničí pouze namátkově. „Říct přesné číslo je velmi těžké, ale kontrolují se všichni navrátilci ze zemí s extrémně vysokým rizikem a s vysokým rizikem. Mají na to různé systémy. Někde to dělají epidemiologové, někde kolegové z jiných úseků," řekla Svrčinová. Většina lidí se vrací ze zemí s nízkým rizikem a těm hygiena nevolá.

Jaká je výše pokut a kolik jich do dnešního dne padlo? „Záleží na tom, jaké to porušení je. Pro porušení mimořádného opatření to může být až do výše tří milionů korun. Ale protože jde o pokuty ve správním řízení, které má svoje pravidla, má třeba stanoveno, do kdy můžete podat odvolání, kdy zahájit řízení a podobně, tak výsledky budou až zhruba v září a říjnu.

Do konce srpna má být podle premiéra Andreje Babiše jasno v tom, jestli bude Česko uznávat hladinu protilátek po prodělaném covidu. Na uznávání protilátek se stále odborníci nemohou shodnout. Jediná země, která uznává protilátky, je Rakousko. „Zatím nám není jasné, na základě čeho takto rozhodli, protože jsou opravdu jediní. Bohužel protilátky by občanům nepomohly při cestování, protože evropské nařízení, kterým se řeší covid pasy,  uznávají pouze prodělání onemocnění, očkování a nebo PCR nebo rychlý antigenní cestu určitého druhu, který je přesně specifikován Evropským společenstvím. S protilátkami se pro vydání covid pasu nepočítá ani na úrovni evropského společenství," konstatovala Svrčinová. Vláda našla bič na mladé. Takto je chce donutit k očkování.

Zdroj: irozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu