Vláda našla bič na mladé. Takto je chce donutit k očkování

Domácí 16. srpna 2021 | 08:07 — Ilona Cílková
Výzva České konference rektorů, aby se studenti vysokých škol v co největší míře nechali očkovat proti covidu, nemá podle některých studentů v rozhodování o očkování velkou váhu. Jenže neočkovaným vysokoškolským studentům by se mohlo na podzim značně prodražit bydlení na kolejích.
Další 3 fotografie v galerii
Z ministerstev školství a zdravotnictví přichází další tlak na očkování mladších ročníků / Depositphotos

Z ministerstev školství a zdravotnictví přichází další tlak na očkování mladších ročníků. Resorty podle univerzit počítají s tím, že kdo nebude plně naočkovaný či po prodělání nemoci, bude se muset pro pobyt na kolejích testovat. V té době už přitom nemají pojišťovny testy proplácet. Při současných cenách testů by si tak studenti mohli připlatit i přes dva či tři tisíce korun měsíčně.

Vyzvat studenty k očkování se rozhodla v minulém týdnu Česká konference rektorů. „Tím by sami přispěli k posílení kolektivní imunity a k tomu, aby se neopakoval scénář z minulého podzimu, který si nikdo z nás nepřeje," řekl za Českou konferenci rektorů Martin Bareš z Masarykovy univerzity. Pro studenty ubytované na vysokoškolských kolejích by mohla být výhodou absence pravidelného testování, které by si jinak museli hradit sami. 

Právě výhody a bezstarostnost po obdržení certifikátu jsou jedním z důvodů, proč mladí lidé volí očkování. Vyhovuje jim, že k běžným aktivitám nepotřebují test. Někteří studenti však odmítají vakcínu ze strachu z následků. Existuje také skupina mladých lidí, která se ze zdravotních důvodů naočkovat nemůže. Někteří další pro své rozhodnutí opodstatnění nenacházejí.

Mladší ročníky v očkování za staršími věkovými skupinami sice zaostávají, k očkování se však dostali později. Ve věkové skupině od 16 do 29 let se podle dat ministerstva zdravotnictví účastní očkování zatím téměř 51 % lidí. Podle dat dlouhodobého výzkumu Život během pandemie však mezi mladými lidmi ve věku od 18 do 34 let zůstává největší odpor proti očkování, kdy ho odmítá téměř třetina lidí.

V současnosti trvá se cena PCR testů pohybuje do maximální výše 814 korun, cena u antigenních testů je pak nastavena na 201 korun. Nyní mají lidé nárok na 2 PCR a 4 antigenní testy měsíčně hrazené zdravotními pojišťovnami, od 1. září má však až na výjimky proplácení skončit.

Odborníci se ale nemohou shodnout, zda ministerstvo může zrušit proplácení testů a zároveň je po občanech stále požadovat jako podmínku pro vstup do restaurací či právě například pobyt na kolejích. Někteří právníci už dopředu varovali, že jde o podle nich nezákonné zvýhodnění očkovaných, zvláště pak, pokud očkování zůstává dobrovolné. „Pokud byla vytvořena situace, že na jednu stranu testování nebude hrazeno, ale na druhou stranu bude stále podmínkou účasti na akcích, v restauracích, hotelích a dále, v takovém případě by v podstatě docházelo k tomu, že kdo se nenechá očkovat, zaplatí," řekl odborník na zdravotní právo a expert Pirátů Ondřej Dostál s tím, že za situace, kdy je očkování dobrovolné či při skutečnosti, že se někteří naočkovat nemohou, znamenalo by to diskriminaci neočkovaných lidí. Lékařka varuje před vakcínami. Šíříte falešné zprávy, obul se do ní vakcinolog.

Zdroj: em.muni.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu