Lékařka varuje před vakcínami. Šíříte falešné zprávy, obul se do ní vakcinolog

Domácí 15. srpna 2021 | 10:07 — Ilona Cílková
Předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek se opřel do dětské lékařky z Přeštic Anny Urbanové, která odmítá očkovat děti od 12 let vakcínami proti koronaviru. Pediatrička uvedla, že nehodlá nést následky za možné nežádoucí účinky a tvrdí, že lidem naočkovaným vakcínami hrozí možné nežádoucí následky.
Další 3 fotografie v galerii
Pediatrička odmítá očkovat děti od 12 let vakcínami proti koronaviru / Depositphotos

Pediatrička Anna Urbanová odmítá očkovat děti od 12 let vakcínami proti koronaviru. Oznámila to na svém webu i v ordinaci. Podle lékařky hrozí snížení plodnosti, a proto nehodlá nést odpovědnost za možné dlouhodobé postvakcinační následky. Její tvrzení nadzvedlo ze židle šéfa České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka.

Lékařka v prohlášení uvádí, že jde o experimentální vakcínu s podmínečnou registrací v nouzovém režimu. Podle ní hrozí "neznámé dlouhodobé následky po dvou až deseti, ale i více letech, s možným postižením plodnosti." „Podle odborných informací děti a mládež nejsou cílovou populací viru SARS-COV 2, a pokud náhodou v mizivém procentu onemocní, pak mají lehký průběh," uvádí dále lékařka.

„Dobře si rozmyslete, zda své děti necháte naočkovat jen proto, abyste mohli do zahraničí a kvůli jiným výhodám," vyzývá lékařka rodiče dětí ve svém prohlášení. Na závěr sdělení pak píše, že odmítá děti proti koronaviru očkovat. „Já osobně dle svých dlouholetých zkušeností nehodlám nést odpovědnost za možné dlouhodobé postvakcinační následky, a proto odmítám svým pacientům tuto vakcínu aplikovat," uvádí pediatrička.

Na její slova ostře zareagoval předseda České vakcinologické společnosti Roman Chlíbek, který stojí za širokou vakcinací. „Bohužel i takové věci se dějí, hodně smutné. Lékař, který šíří falešné zprávy a ještě odmítá poskytovat preventivní péči svým pacientům," pustil se vakcinolog do přeštické pediatričky. 

Její varování se stalo velmi populární mezi dezinformátory, kteří dlouhodobě brojí proti očkování. To je přitom jedinou cestou, jak ukončit pandemii koronaviru. Tvrzení o neplodnosti v souvislosti s vakcínami proti onemocnění covid-19 už bylo odborníky několikrát vyvráceno. „Obecně existuje řada důvodů, proč tato teorie nemůže být správná," řekl v dubnu pro Deutsche Welle vedoucí laboratoře zabývající se výzkumem placenty ve Fakultní nemocnici v Jeně Udo Markert s tím, že podobnost mezi proteiny je extrémně nízká. Podle vědce je to pouze 0,75 procenta. „To je velmi málo," vysvětluje Markert. Při onemocnění koronavirem navíc podle něj dostane žena více takových bílkovin, než při očkování. „Tím pádem by koronavirová infekce představovala ještě větší riziko neplodnosti," doplnil odborník.

Stejně to vidí i české ministerstvo zdravotnictví. „Očkovací látka neobsahuje žádnou část koronaviru ani protein syncytin zásadní pro vývoj placenty. V opačném případě by to znamenalo, že každá žena, která nákazu prodělala a má v těle protilátky, by byla neplodná," vyvrací resort na svém webu dezinformaci, že by vakcína způsobovala neplodnost, či dokonce permanentní sterilizaci. V Česku děti od 12 let aktuálně mohou využívat pouze látku od společností Pfizer/BioNTech. Další způsob, jak motivovat lidi k očkování. Dával bych peníze, navrhuje expert.

Zdroj: koronavirusmzcr.cz, dw.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu