Jak dopadnou letošní volby. Čestný předseda TOP 09 má jasno

Domácí 15. srpna 2021 | 09:28 — Ilona Cílková
Čestný předseda TOP 09 a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg končí po třiceti letech v české politice. Podle jeho slov nastal čas odebrat se do důchodu. Jak hodnotí svoje působení v politice? A kdo podle něj vyhraje letošní volby?
Další 3 fotografie v galerii
Návratu totality se Schwarzenberg neobává / Depositphotos

Třiaosmdesátiletý Schwarzenberg podle svých slov svým odchodem respektuje svůj věk i své zdraví, ale sledovat politické dění bude i nadále. Vyhrát blížící se volby bude podle jeho slov pro opoziční strany těžký úkol. „Když máte hromadu peněz, tak se vám v politice lépe žije," komentuje v rozhovoru pro Právo volební průzkumy, jimž vévodí hnutí ANO. „Piráti už vedli, ale musí čelit velmi silné, lživé a strašné propagandě ze strany Babiše," myslí si politik.

Nezapomněl se také ohlédnout za svou politickou kariérou, za niž po roce 1989 vyměnil své podnikání v Rakousku. Na dotaz, zda tohoto rozhodnutí nelituje, odpověděl: „Nikdy. Nezapomínejte, že během těch 41 let jsem se chtěl vrátit. To byl jeden ze dvou zázraků mého života. Když začínala perestrojka, tak jsem říkal ženě, že když to bude takto pokračovat, tak si budu moci brzo kolem Orlíku najmout chatu a procházet se tam, kde jsem doma. Když mě Václav Havel povolal, tak jsem neváhal ani vteřinu."

V české politice se mu podle něj dařilo především v čele české diplomacie. „Možná jsem nevedl špatně Ministerstvo zahraničí," přemítal nad otázkou, co se mu v české politice povedlo. Bližší hodnocení svých úspěchů raději nechal na posouzení ostatních.

Jak podle čestného předsedy dopadnou letošní volby a co říká na probíhající volební kampaň? V době, kdy opouští politiku, pohlíží kriticky především na to, že si na odporu vůči očkování postavily některé politické strany program. „Takové strany za moc nestojí, zažil jsem všechno od protektorátu až dodnes, a vím, že lidi naslouchají často blbům a omylům," uvedl v rozhovoru pro Právo s tím, že nástupu totality se kvůli tomu neobává.

Schwarzenberg předpovídá propad ČSSD. Tu musí nahradit jiná levicová strana. „Sociálních demokratů je zatraceně málo. Řada z nich jsou převlečení komouši anebo kariéristi, proto ty slabé základy. Někdo je musí nahradit," myslí si kníže s tím, že svým kolegům z TOP 09 jistě dá doporučení, aby šli případně do vlády s Piráty.

Co se týká výkonu lídrů koalice SPOLU, zde nešetřil kníže chválou. „Markéta Adamová Pekarová je pilná a energická. Fialovi se podařilo ODS očistit a Jurečka je slušný lidovecký zemědělec, jak má být. Myslím, že volby vyhrají. Vláda selhala a je spoustu dobrých důvodů poslat ji do háje," předpovídá Schwarzenberg.

Po odchodu z politiky se nudit určitě nebude. Schwarzenberg v plánu psát občasné články. A také se více zabývat svým zdravím. Kvůli vnoučatům bude prý v Rakousku, a jinak bude trávit čas v Čechách. Fiala by byl lepší premiér než Bartoš, ale mám obavy, že lidé nepůjdou k volbám, říká expremiér.

Zdroj: pravo.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu