Delta mutace covidu má jedno pozitivum, které ocení řidiči. Zlevňují díky ní pohonné hmoty

Domácí 05. srpna 2021 | 11:36 — Helena Malá
Delta mutace covidu, která přišla z Indie a děsí celý svět, se rychle šíří po celém světě. Je navíc mnohem nakažlivější než mutace britská. Přesto se díky ní mohou nyní radovat zejména řidiči. Ovlivnila totiž vývoj cen pohonných hmot, které aktuálně zlevňují.
Další 3 fotografie v galerii
Cena pohonných hmot jde dolů / Depositphotos

Zdražování pohonných hmot v Česku se zastavilo. Benzin Natural 95 od minulého týdne zlevnil o 15 haléřů na průměrných 33,78 koruny za litr. Nafta se prodává v průměru za 31,66 koruny za litr, což je o 17 haléřů méně než minulou středu. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. V červenci benzin i nafta zdražily o více než korunu, Natural byl před týdnem nejdražší od prosince 2014.

Pohonné hmoty budou zlevňovat i v příštích sedmi dnech. "Důvodem je totiž pokles cen ropy na světových trzích způsobený obavou z dopadu šíření delta mutace covidu. Ta se nyní poměrně závažně šíří například v Číně, která představuje globálně největšího dovozce ropy," vysvětlil přední český ekonom Lukáš Kovanda.

Agentura Bloomberg označuje nynější šíření koronavirové nákazy v Číně kvůli své plošnosti za tamní nejvážnější covidovou hrozbu od propuknutí pandemie na ve Wu-chanu na sklonku roku 2019.

Čína dnes zavedla nová cestovní omezení a také omezení obecně stran pohybu lidí. Úřady omezují veřejnou dopravu a taxi v takřka 150 nejhůře zasažených oblastech země. V samotném Pekingu dochází k omezení železniční a podzemní veřejné dopravy. Hongkong znovu zavádí karanténní opatření pro návštěvníky z kontinentální Číny.

"Ropa Brent se v důsledku opětovné obavy z globální covidové pandemie propadá k 70 dolarům za barel. Ještě začátkem srpna přitom stála přes 75 dolarů za barel," podotkl Kovanda.

Zlevnění pohonných hmoty nastane podle něj i v dalších zemích, do nichž čeští řidiči často cestují. Benzín je tradičně výrazně levnější než v ČR v Bulharsku a Rumunsku. Levněji jej aktuálně řidiči tankují ale také v Polsku, Slovinsku a Maďarsku. Cenově srovnatelný je benzín v Rakousku. Na Slovensku, v Chorvatsku a tradičně v Německu či Itálii je pak dražší než v ČR. Řidiči dieselů tankující v ČR jsou na tom lépe, neboť levněji mohou naftu koupit ze zemí EU pouze v Bulharsku a Rumunsku. V Polsku je její cena prakticky srovnatelná s cenou v ČR. Ve všech dalších zemích EU je nafta dražší než v ČR.

Zdroj: www.fxstreeet.czCNN Prima News.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu