Babišův návrh na dny volna se týká pouze úředníků. Ostatní jim na něj přispějí a budou makat

Domácí 31. července 2021 | 08:05 — Ilona Cílková
Státní zaměstnanci měli během celé pandemii jistotu, že nepřijdou práci a příjmy. OSVČ a lidé v soukromém sektoru často ze dne na den přicházeli o obojí. Vláda včera rozhodla, že i z jejich daní zaplatí dva dny volna státním úředníkům za to, že se nechali a nechají očkovat. A všem v soukromém sektoru vzkazuje, že se mají očkovat a koukat makat!
Další 3 fotografie v galerii
Dvoudenním volnem se vláda snaží motivovat k očkování proti koronaviru / Depositphotos

Dvoudenním volnem se vláda snaží motivovat k očkování proti koronaviru, komentoval rozhodnutí na tiskové konferenci premiér Andrej Babiš. Týkat by se mělo i těch státních zaměstnanců, kteří se nechali očkovat od 1. ledna letošního roku. „Nenašel jsem jiný způsob motivace. Někdo může kritizovat, že to není spravedlivé. Ale myslím, že je to spravedlivé," řekl.

Babiš o úmyslu dát očkovaným státním zaměstnancům volno mluvil od středy. Že by se opatření mělo týkat právě i sektoru školství, naznačovala v uplynulých dnech média, která je zahrnovala do svých výčtů o počtu státních zaměstnanců. Učitelů je totiž ve státní správě nejvíce, aktuálně jde o 187 975 lidí. Nepedagogických pracovníků ve školství je zhruba 70 tisíc.

Učitelů se ale tento benefit týkat nebude. „To, co schválila vláda, se týká pouze státních zaměstnanců, kteří jsou pod službou, nebo zaměstnanců ministerstev. Ve školství jde o zaměstnance České školní inspekce," řekl serveru iROZHLAS.cz František Dobšík za odborový svaz pracovníků školství. Ministerstvo jeho slova potvrdilo.

Nejen učitelé, ale ani záchranáři, hasiči nebo policisté nemají nárok na dva dny očkovacího volna. Jak server iROZHLAS.cz zjistil od Zuzany Brücknerové, vedoucí oddělení koordinace státní služby na ministerstvu vnitra, volné dny se týkají jen úředníků. Vláda podle Brücknerové, která usnesení zpracovávala, ani nemůže nikomu jinému volno udělit.

„Musí to udělat silou své autority. Vláda může pouze zavázat své členy a vedoucí ostatních správních úřadů, kteří to potom pronesou do svých resortů. Nemá ale oprávnění přímo zavázat jiné zaměstnavatele,“ vyjádřila se s tím, že například školy jsou samostatné právnické osoby. „Vládě nepodléhají," dodala. Přidáme důchodcům a po nás potopa. Snaha zalíbit se voličům je nekonečná hloupá.

Zdroj: irozhlas.cz

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu