Maláčové se splnil životní sen. Zato příští generace zapláčou

Domácí 30. července 2021 | 16:13 — Ilona Cílková
Poslanci dnes využili jednu z posledních předvolebních příležitostí, jak si dárky za peníze daňového poplatníka naklonit voliče. Vládní poslanci prosadili mimořádné navýšení důchodů nad rámec valorizace, opoziční koalice SPOLU zase, v souladu s návrhem ČSSD, přidá matkám speciální bonus 500 korun měsíčně navíc za vychované dítě.
Další 3 fotografie v galerii
Poslanci dnes využili jednu z posledních předvolebních příležitostí, jak si dárky za peníze daňového poplatníka naklonit voliče. / Depositphotos

Penzisté si příští rok přilepší v průměru o 758 korun. K zákonné valorizaci, která bude v průměru činit 458 korun, dostanou každý měsíc ještě 300 korun navíc. Na páteční mimořádné schůzi o tom rozhodla Poslanecká sněmovna. Poslanci také schválili, že za každé vychované dítě k penzi přibyde od roku 2023 mimořádný příspěvek 500 korun. 

„Splnil se mi životní sen. Sněmovnou prošlo navýšení důchodů 300 Kč nad zákonnou valorizaci a výchovné 500 Kč za každé vychované dítě. Udělám vše pro to, aby Senát schválil i dřívější odchod do důchodu náročných profesí," napsala na Twitter ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

„Dlouhodobou nespravedlnost vůči maminkám se dnes podařilo ve sněmovně změnit! Maminky, které odpracovaly 35 let, budou mít měsíčně 500 Kč za každé dítě vyšší důchod," radoval se zase šéf lidovců Marian Jurečka.

Varovný prst ovšem zvedají ekonomové i část pravicové opozice. „Naši zemi vedete do ekonomické katastrofy. V roce 2035 se důchodový systém zbortí. Nemyslete jen na počet hlasů ve volbách. Jsem pro spravedlivé a co nejvyšší důchody, ale i za 10 i 50 let," apeloval na vládu poslanec TOP 09 Jan Jakob.

„Po nás potopa, mimořádné navýšení důchodů na dluh bude stát 30 miliard ročně. Tahle země není pro mladý, ti to budou platit. My plně podporujeme pravidelné zvyšování důchodů podle zákona, ale předvolební rozdávání nad rámec je nerozum, který v budoucnu znemožní investice," komentoval zase pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík.

Podle ekonoma Lukáše Kovandy jsou oba návrhy jsou nesystémové. Politici vládní i opoziční se jimi před blížícími se volbami snaží na účet daňového poplatníka zalíbit voličům. Starobní důchodci nejsou socioekonomickou skupinou, kterou by pandemická situace čistě z finančního hlediska jakkoli poškodila. Příjmy důchodců například na rozdíl od řady OSVČ nebyly nijak poníženy, naopak se loni koncem roku dočkali takzvaného rouškovného ve výši 5000 korun na hlavu.

Podle ekonoma se jedná zjevně o součást snahy vládních stran si před blížícími se volbami koupit hlasy početné a spolehlivé voličské skupiny seniorů. Poslanci proto měli návrhy odmítnout, leč nestalo se. Jestliže by vládní politici měli blaho seniorů skutečně tak moc na srdci, vehementněji by se zasadili o realizaci důchodové reformy. Čas na to měli.

„To samé v bleděmodrém platí také o výchovném, tedy výše uvedeném bonusu ke starobnímu důchodu za vychované dítě. To by spolykalo osmnáct miliard korun ročně. Přitom stát ani neví, kdo dítě fakticky vychovával. V některých případech to byl spíše otec. Pokud se o bonus 500 korun přihlásí oba rodiče, stát nebude mít dostatečné páky a informace, aby vznikající spor rozsoudil," konstatuje Kovanda. Přidáme důchodcům a po nás potopa. Snaha zalíbit se voličům je nekonečná hloupá.

Zdroj: kurzy.cz.

 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu