Takový malý olympijský podvod

Domácí 28. července 2021 | 08:47 — Ilona Cílková
Účast na olympijských hrách je vrcholem kariéry každého sportovce a zisk jedné z medailí tím největším snem. Samozřejmě nejlépe té zlaté. Ale z čeho je ve skutečnosti zlatá medaile vyrobena?
Další 3 fotografie v galerii
Je to možná překvapení, ale zlatá olympijská medaile vlastně vůbec není ze zlata / Depositphotos

Je to možná překvapení, ale zlatá olympijská medaile vlastně vůbec není ze zlata. Podle pravidel Mezinárodního Olympijského výboru musí medaile pro vítěze obsahovat alespoň 6 gramů zlata. To, jestli bude použito více, je již na pořadatelské zemi, která medaile navrhuje a vyrábí.

Sice se o tom píše během každé olympiády, ale i tak si lidé stále myslí, že zlaté medaile z olympiády jsou z opravdového zlata. Pravdou ale je, že zlaté medaile jsou ze stříbra a zlatem jsou jen potaženy. Ty letošní šesti gramy zlata. Poslední hry, na nichž byly udělovány medaile z ryzího zlata, proběhly v roce 1912 ve švédském Stockholmu.

Každá zlatá medaile, kterou letos sportovci za své úspěchy na olympiádě obdrží, se skládá z 99 procent stříbra a z pouhých šesti gramů zlata. Celkem tak zlatá medaile váží 556 gramů. Pokud odečteme šest gramů zlata, získáme hmotnost stříbrné medaile, tedy 550 gramů. Bronzová je o sto gramů lehčí a 95 % její hmotnosti představuje měď a pět procent zinek.

Medaile z jihokorejského Pchjongčchangu byly těžší: Zlatá vážila 586 gramů, stříbrná 580 gramů a u obou bylo použito ryzí stříbro (99,99 %). Bronzová medaile, složená z 90 procent mědi a deseti procent zinku, měla hmotnost 493 gramů. Medaile z brazilského Ria byly naopak mnohem lehčí a nebyly tak ryzí.

Zlatá medaile z Ria obsahovala 5,5 gramu zlata, 381,1 g stříbra a navíc ještě 25,5 g mědi. Celková hmotnost zlaté medaile je 412,1 gramu. Obsah stříbrné medaile tvoří 381,1 g stříbra a 30,9 gramů mědi. Bronzová medaile se skládá z 346,3 gramů mědi, 8,9 g zinku a 1,8 g cínu. Podle brazilské mincovny byly zlaté medaile vyrobeny ze stříbra s čistotou 95,5 procenta, z toho 30 procent tvořily recyklované kovy.

Japonsko, které má nerostných surovin poskrovnu, se jako pořadatel letní olympiády rozhodlo, že veškeré medaile pro nejlepší sportovce vyrobí ze starých mobilních telefonů a dalších spotřebičů. Přístroje totiž obsahují, i když v relativně malém množství, veškerý potřebný materiál: Zlato, stříbro i bronz, ale také platinu, lithium, kobalt nebo nikl.

K výrobě několika tisíc medailí byly zapotřebí asi dvě tuny těchto cenných kovů. Organizátoři olympiády v Tokiu už před několika lety vyzvali Japonce, aby vysloužilé mobily a další malé spotřebiče odevzdávali do speciálních boxů na úřadech a v prodejnách s telekomunikační technikou. Akce skončila, až když se podařilo shromáždit dostatek materiálu na olympijské medaile.

Cena použitého stříbra na zlatou medaili z olympiády představuje aktuálně zhruba deset tisíc korun a šest gramů zlata na pozlacení vyjde na 350 dolarů, tedy cca 7600 Kč. Zlatá medaile z Tokia bude mít tedy „komoditní“ hodnotu necelých 18 tisíc korun. Tržní hodnota kovů ve zlaté medaili z Ria činila ve své době zhruba 14 000 korun. Covid skandál může stát předsedu Kejvala křeslo. Jak to bylo s očkováním sportovců doopravdy.

Zdroj: faei.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu