Covid skandál může stát předsedu Kejvala křeslo. Jak to bylo s očkováním sportovců doopravdy

Domácí 22. července 2021 | 16:26 — Ilona Cílková
V Tokiu se doposud v české výpravě objevilo pět pozitivních případů koronaviru. Český olympijský výbor je kvůli tomu v posledních hodinách pod palbou kritiky. Někteří si přejí okamžité odvolání předsedy Jiřího Kejvala nebo ředitele Martina Doktora. 
Další 3 fotografie v galerii
Pro některé české sportovce olympiáda skončila předčasně / Depositphotos

V Tokiu se doposud v české výpravě objevilo pět pozitivních případů koronaviru. Lékařem Vlastimilem Voráčkem, kterého testy odhalily už na letišti v Tokiu, počínaje, přes plážového volejbalistu Ondřeje Perušiče, trenéra beachvolejbalistek Simona Nausche, stolního tenistu Pavla Širučka až po plážovou volejbalistku Markétu Nausch Slukovou.

Český olympijský výbor (ČOV) vydal v této souvislosti prohlášení, ve kterém se uvádí, že si plně uvědomuje závažnost situace ohledně řady pozitivních testů na nemoc COVID-19 v českém týmu na olympijských hrách, které vyplynuly z charterového letu z Prahy do Tokia v závěru minulého týdne. ČOV bere situaci maximálně vážně a hned od začátku přijal veškerá nutná opatření k minimalizaci rizika pro zúčastněné členy týmu. Vedení výpravy aktuální stav řeší v souladu s japonskými organizátory a úřady intenzivně téměř 24 hodin denně.

"Předseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval okamžitě zahájil vyšetřování, které povede společně s místopředsedou ČOV Filipem Šumanem. Dohlížet na jeho průběh bude ombudsman ČOV Alexander Károlyi. Toto vyšetřování se konkrétně zaměří na to, zda byla dodržena všechna bezpečnostní opatření proti šíření nemoci COVID-19 před, v průběhu a po charterovém letu a jestli někteří jednotlivci při cestě nezanedbali své povinnosti. Výsledek vyšetřování bude zveřejněn do 14 dnů," píše se v prohlášení.

Server iROZHLAS zjišťoval, kolik ze 116 českých sportovců, kteří se na olympijské hry do Tokia nominovali, podstoupilo očkování. „Seznam sportovců k dispozici máme, ale podléhá lékařskému tajemství, nicméně naprosto přesně víme, kdo očkovaný je a kdo není. Načkovaná je drtivá většina výpravy, více než 80 procent," reagoval ředitel komunikace ČOV Tibor Alföldi.

Členové realizačního týmu jednotlivých sportovců, tedy například trenéři a lékaři, nemohli být k vakcinaci nuceni. Měla jim být pouze důrazně doporučena. Naopak členové z organizačního výboru ČOV měli podle mluvčího očkování povinné. „Sportovce a jejich doprovod nutit nemůžeme, ale pak je náš organizační výbor Českého olympijského výboru, tedy lidé okolo sportovního ředitele Martina Doktora, a v něm máme očkované všechny členy. Tam jsme si to dali povinně, protože jsme si to interně nařídili, zdůraznil ředitel komunikace Alföldi.

K případu se už vyjádřil i premiér Andrej Babiš. Považuje za skandální, že s českou výpravou letěl lékař neočkovaný proti covidu-19. „Považuji to za skandální, hrubě se mi to nelíbí. Vůbec nechápu, jak se to mohlo stát," uvedl Babiš. Premiér v posledních dnech navštěvuje kraje, kde se otevírají centra pro očkování proti covidu-19 bez předchozí registrace. „Všude přesvědčujeme lidi, aby se naočkovali. A tady lékař naší delegace není naočkován. Je to hlavně nefér vůči sportovcům, kteří bohužel asi nebudou moci nastoupit," uvedl. Doplnil, že „neuvěřitelná“ situace bude stát peníze i daňové poplatníky.

Příčiny série covidových případů v českém olympijském týmu bude vyšetřovat komise ministerstva zdravotnictví. S ministrem Adamem Vojtěchem se na tom dnes domluvil předseda Národní sportovní agentury Filip Neusser. Je proti tomu, aby události v leteckém speciálu, z něhož je pět nakažených, vyšetřovalo vedení Českého olympijského výboru. Další vlna přijde s jistotou. Biochemik ukázal na skupinu obyvatel, která bude velmi ohrožena.

Zdroj: olympijskytym.cz, irozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu