Další vlna přijde s jistotou. Biochemik ukázal na skupinu obyvatel, která bude velmi ohrožena

Domácí 20. července 2021 | 09:52 — Ilona Cílková
Bude se opakovat loňský podzim, kdy se v Česku rozjela druhá vlna koronaviru? Další vlna přijde s jistotou a to ještě dříve, než na podzim, shodují se experti. Nyní běžíme závod s virem. A ten závod spočívá v tom, jestli se stačíme rychle proočkovat.
Další 3 fotografie v galerii
Už nyní jsme pravděpodobně na začátku další vlny šíření nemoci covid-19 / Depositphotos

Biochemik a člen Centra pro modelování biologických a společenských procesů Jan Trnka se domnívá, že už nyní jsme pravděpodobně na začátku další vlny šíření nemoci covid-19. Počty nově nakažených přitom nerostou jen v zahraničí, ale i v České republice. „A pokud se podíváme na země kolem nás nebo v trochu širším okolí, kam varianta delta přišla dřív, tak si myslím, že s velkou mírou jistoty půjdeme podobným scénářem," uvedl pro Český rozhlas Plus. 

„Za několik týdnů můžeme čekat podstatně vyšší nárůsty nakažených než dnes. Jsme na začátku další vlny a je jen otázkou času, kdy se křivka přehoupne do té části, kdy ji uvidíme jako exponenciálu. Co je nejisté, je, kdy dojde k tomu velkému nárůstu, zvýšení hospitalizací. Zatím se dá těžko odhadnout, jestli to bude v srpnu, v září nebo později na podzim," uvedl biochemik. Zvlášť na pozoru by se měli mít neočkovaní, protože u varianty delta je až dvojnásobné riziko hospitalizace, a to i u mladších ročníků včetně dětí, varuje biochemik.

Virolog Jiří Černý z České zemědělské univerzity si myslí, že je možné se dalšímu exponenciálnímu nárůstu nemocných vyhnout, přesto i on nabádá k opatrnosti. „Ta šance, že by se další vlna mohla objevit, je reálná," uvedl s tím, že by nedoporučoval uvolnění všech protiepidemických opatření.

Podle šéfa České lékařské komory Milana Kubka nyní běžíme závod s virem. Ten závod je o tom, jestli se dokážeme dostatečně rychle proočkovat. Podle Kubka je třeba naočkovat skutečně velké množství populace. „Z medicínského hlediska by ideální bylo, kdyby očkování proti covidu bylo povinné jako je to u řady jiných vážných infekcí, ale žijeme v reálném světě. Musíme se snažit lidem vysvětlovat, že očkování skutečně je tou jedinou cestou, jak naše životy vrátit do normálu. Dnes už máme jednoznačně prokázáno nejen to, že očkování je bezpečné, ale také to, že funguje, protože i ty nakažlivější varianty se šíří zejména mezi lidmi, kteří očkováni vůbec nejsou nebo jsou očkovaní neúplně," myslí si prezident ČLK. 

Podle Kubka by se nemusela opakovat situace z loňského podzimu. „Na druhou stranu, přiznám se, že jsem očekával nárůsty počtu nových případů až koncem léta, nikoliv už na začátku prázdnin. Minulý týden jsem měl dovolenou a můžu konstatovat, že na českém venkově se nedodržuje nikde vůbec nic. Prostě žádné roušky, žádné respirátory, nikdo nikde nic nekontroluje. Takže si o ty problémy tak nějak říkáme," uvedl Kubek v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Delta mutace není jediná mutace, která znepokojuje vědce. Podle odborníků se v Česku objevila také takzvaná varianta delta plus. Odhalily ji testy v Jihomoravském kraji. Podle zdravotního ústavu jde o jediný záchyt v Česku. Často se mluví i o variantě lambda, která vznikla na přelomu loňského a letošního roku v Jižní Americe. Podle prvních odhadů je nakažlivější, ale bližší informace o nové variantě viru stále chybí. Obavy spojené s lambdou souvisejí především s děním v Peru, které teď má nejvyšší počet úmrtí na covid na hlavu. Svět začíná ohrožovat další mutace. Úmrtnost v zemi, kde řádí, je velmi vysoká.

Zdroj: irozhlas.cz, cnniprima.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu