S takovým přístupem můžeme na kolektivní imunitu rovnou zapomenout

Domácí 24. července 2021 | 05:43 — Ilona Cílková
Jen v Česku zemřelo s covidem-19 víc než 30 tisíc lidí a mnoho se potýká s vážnými následky. I přesto zájem o vakcíny slábne. Podle expertů tak není vůbec jisté, zda Česko dosáhne kolektivní imunity, nebo ho čeká další vážná vlna epidemie. Očkování s sebou sice nese rizika, ale ta spojená s nákazou jsou podle nich výrazně vyšší.
Další 3 fotografie v galerii
Zájem o vakcíny proti koronaviru slábne / Depositphotos

Jak ale ukazuje nový průzkum, Češi se k vakcinaci staví vlažně a téměř čtvrtina obyvatel očkování nevěří. Mají obavy z rychle vyvinuté vakcíny, vedlejších účinků a dlouhodobých následků. Skeptičtí k vakcíně jsou hlavně mladší generace. Naopak asi třetina dotázaných se podle průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) Akademie věd ČR ještě naočkovat nechá.

Ochotu nechat se naočkovat proti onemocnění covid-19 vyjádřila přibližně třetina (35 %) dotázaných občanů, naopak negativní postoj k očkování zaujala necelá čtvrtina (23 %) oslovených. Alespoň první dávku očkování měla v době konání výzkumu za sebou přibližně šestina (16 %) oslovených, další téměř pětina (19 %) pak již byla kompletně naočkovaná. Zbylých 7 % občanů pak stále váhá.

Lidé, kteří se nechtějí nechat očkovat, jako nejčastější důvod uváděli nedůvěru k očkování jako takovému. Dalším důvodem je to, že vakcína podle nich byla vyvinuta příliš rychle a není tak dostatečně otestovaná. Mají také obavy z vedlejších účinků očkování nebo dlouhodobých následků. 

Podle odborníků ale vede z epidemie jen jediná cesta. A tou je právě očkování. Potvrzují to i data, vakcíny před covidem chrání výborně. Teď je ale nutné dostat očkování i k lidem, kteří ho odmítají nebo se koronaviru nebojí.

Delta varianta, která v Čechách již nyní dominuje, bude zasahovat ty lidi, kteří nejsou očkováni. Platí to, že kdo není naočkován, ten se velmi pravděpodobně dříve nebo později nakazí. „Musíme dělat všechno proto, aby takových lidí bylo co nejméně, protože je to bezesporu na individuální zodpovědnosti každého, ale nakonec na to doplatí celá společnost," uvedl tento týden ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Odborníci se shodují, že na podzim začne křivka nákazy exponenciálně růst. Proto se musíme snažit populaci proočkovat pokud možno v létě. „Je třeba si uvědomit, že lidé, kteří teď třeba váhají a otálejí, tak v momentě, kdy se nedejbože epidemická situace zhorší, tak už bude pro jejich očkování tak trochu pozdě, protože třeba nebude dostatek kapacit pro očkování. Hlavně, pokud chcete mít imunitu v září, pak je třeba jít na první dávku očkování už dnes," apeluje na neočkované prezident České lékařské komory Milan Kubek. V Česku vzniká nebezpečné hnutí, varuje biochemik.

Zdroj info: nasezdravotnictvi.cz, cvvm.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu