Další nebezpečí na obzoru? Vědce stále více znepokojuje supervarianta koronaviru

Domácí 13. července 2021 | 18:12 — Ilona Cílková
Belgičtí lékaři informovali o případu 90leté ženy, která v březnu zemřela v souvislosti s covidem-19 a u níž testy následně potvrdily nákazu dvěma novými variantami koronaviru současně. Podle vědců jde zřejmě o první doložený případ dvojité nákazy, který ale podle jejich názoru nebude ojedinělý. Čeho se máme v této souvislosti obávat?
Další 3 fotografie v galerii
Jedním střihem by mohla vzniknout supervarianta koronaviru / Depositphotos

Lékaři našli u ženy variantu viru zvanou alfa, poprvé objevenou v Británii, i variantu beta, kterou se podařilo poprvé identifikovat v Jihoafrické republice. Domnívají se přitom, že se pacientka nakazila od dvou různých lidí.

Nákaza dvěma mutacemi koronaviru představuje poměrně vzácný jev. Virus se vyvíjí pomocí náhodných mutací, které mu dávají evoluční výhodu a umožňují mu se lépe množit. Ale v případě setkání dvou různých variant viru v jednom organismu teoreticky může dojít k takzvané rekombinaci, kdy viry napadnou stejnou buňku a zkříží se. „Pokud by viry rekombinovaly, tak už nesbírají jednotlivé mutace. Alfa a beta by si mohly vyměnit půlku S-proteinu, která je dobrá pro infekci, a druhou půlku z druhé varianty. Jedním střihem a pacientem byste dostali supervariantu, která by měla vlastnosti obojího," přibližuje znepokojení vědců Jan Pačes v rozhovoru pro Český rozhlas.

To je důvod proč se vědci snaží vysledovat podobné případy. Ale žádná taková rekombinace zatím nebyla popsána a známé varianty označené písmeny alfabety podle všeho vznikly postupným nabíráním mutací. Britský server BBC News nicméně upozorňuje i na další případy, kdy podle vědců došlo k nákaze dvěma různými typy viru.

V řadě zemí světa se nyní šíří delta, která je aktuálně nejinfekčnější známou variantou. Evropská komise varovala, že se zřejmě během léta stane v Evropě dominantní.

Další varianta, která v poslední době vzbuzuje obavy je lambda, kterou poprvé identifikovali v Peru. Světová zdravotnická organizace (WHO) ji v polovině června zařadila do kategorie Variants of Interest (VOI) a aktuálně zkoumá, jestli by měla být přiřazena do skupiny nejnebezpečnějších variant (VOC), kam teď patří alfa, beta, gamma a delta. Lambda sice vykazuje několik mutací, které můžou zlepšovat její šíření. Podle serveru The Conversation, zatím chybí důkazy z recenzovaných studií a nic nenasvědčuje, že by tato varianta, která už byla identifikována ve zhruba 30 zemích, někde porážela deltu. Varianta lambda se dosud rozšířila do desítek zemí světa, jeden případ byl zatím zachycen i ve Středočeském kraji.

Podle virologa Lawrence Younga nejsou podobné nálezy překvapivé. Koronavirus při přenosu z člověka na člověka neustále mutuje, čímž vzniká velké množství nových variant. Některé z nich mohou být nebezpečnější, než dosud převládající verze viru, a to buď větší nakažlivostí, smrtelností, nebo například schopností obcházet imunitu, kterou lidem dává očkování. I po roce si stojí za svým názorem. Mikrobioložka Peková o původu koronaviru.

Zdrpj: bbc.com, irozhlas.cz.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu