I po roce si stojí za svým názorem. Mikrobioložka o třaskavém tématu současných dnů

Domácí 10. července 2021 | 08:40 — Ilona Cílková
Loni si svým vystupování v médiích Soňa Peková vysloužila obrovskou kritiku, když tvrdila, že koronavirus pochází z laboratoře. Ona si však trvá na svém. Podle mikrobioložky všechno ukazuje na to, že koronavirus je laboratorního původu a vakcinace proti němu nebude účinná.
Další 3 fotografie v galerii
Podle Pekové má koronavirus příliš mnoho chyb / Depositphotos

Peková si za svým názorem stojí i přesto, že nejvíce proočkované země, tedy například Velká Británie či Izrael, hlásí, že vakcinace účinná je.

Podle Pekové má koronavirus příliš moc chyb, což jsou právě různé mutace a vlny. Odlišné chování je bezprecedentní a nemá podle ní předchůdce v humánní ani veterinární mikrobiologii. Čím podporuje svoji teorii o uměle vytvořeném viru? „Když pracoviště ve Wu-chanu publikovalo své poznatky, všimla jsem si oblasti, která je netopýřím virům vzdálená. Byl tam genom, který klastroval do jedné skupiny ze SARS virů, které jsou s největší pravděpodobností laboratorní. Tento genom následně Čína zapřela," popisuje Peková v rozhovoru pro Nadační fond Svědomí národa.

Koronavirus se replikuje extrémně rychle, z čehož usuzuje, že není přírodního původu a někdo ho upravil. Názor, že virus není modifikovaný, považuje Peková za směšný. „Viry se nepěstují jako ředkvičky. Pěstují se proto, že s nimi člověk chce něco konkrétního dělat. Nechci na někoho ukazovat prstem. Mým cílem je, aby se tato environmentální katastrofa neopakovala," uvedla v rozhovoru Peková.

Poselství Soni Pekové se od jara nezměnilo. Podle jejích slov je nutné najít jeskyni, ze které virus vylétá a zavřít ji. Na tom, že je virus uměle vyrobený si trvá, i když důkazy pro to stále nemá. „Nejsem na světě sama, kdo to tvrdí. Ve vědě je obvykle na jednu věc mnoho názorů a až čas ukáže, kde je pravda. Já si budu stát na svém. Virus se nechová tak, jak se chovají přírodní izoláty. Vymyká se všemu, co jsme kdy viděli. Je z netopýra a je upravený, aby infikoval lidi," uvedla před časem v rozhovoru pro Reflex.

I proto se domnívá, že vakcína nemusí fungovat. Byla vyvíjena proti něčemu, co se tu již nevyskytuje. „Někdo sice tvrdí, že jeho vakcína bude fungovat i na různé kmeny, já si o tom ale dovolím pochybovat," míní Peková.

Většina českých odborníků ovšem s Pekovou nesouhlasí, očkování podle nich chrání lidi před závažným průběhem nemoci a smrtí. „Měla by tu být masivní informační kampaň, která lidi přesvědčí, že je to jediná cesta k návratu do normálního života," myslí si prezident České lékařské komory Milan Kubek.

S Pekovou nesouhlasí ani bývalý ministr zdravotnictví Roman Prymula. „Je téměř jisté, že přišel z laboratoře v Číně. Ne že by tam byl uměle vyroben, nicméně unikl, protože tam se běžně prováděly různé výzkumy, které vycházely z přírodních rezervoárů. To znamená z různých netopýrů a podobně. Na modelovém zvířeti se ten virus zřejmě dostal ven, dostal se na trh a začala celosvětová katastrofa," uvedl pro Magazinplus Prymula již na podzim loňského roku. Předpoklady se potvrdily. Původ koronaviru je stále jasnější.

Zdroj: cnniprima.cz, nadačnífond svědomínároda.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu