V médiích o nás kolují nesmysly. My chceme lidem daně snižovat, tvrdí Piráti

Domácí 12. července 2021 | 10:51 — Ilona Cílková
Podzimní volby se kvapem blíží a politické strany přiostřují ve svých vyjádřeních. Pod palbu kritiky se dostává Pirátská strana kvůli údajnému záměru zvyšovat daň z nemovitostí. Podle předsedy strany se ale jedná o zkreslenou interpretaci.
Další 3 fotografie v galerii
V médiích o nás kolují nesmysly, říká Ivan Bartoš / Foto: Piráti

Nadále zvyšovat spotřební daně a rušit daňové výjimky, například přeřadit sladké nápoje z nižší sazby daně z přidané hodnoty (DPH), či zvýšit daně z nemovitých věcí pro korporáty, které staví krabice na zelené louce. To je receptem na snižování schodku státního rozpočtu podle pirátského senátora Lukáše Wagenknechta. Ten to před časem uvedl v diskusním pořadu na CNN Prima News.

Podle šéfa strany Bartoše ale nemají Piráti a STAN zvyšování daně z nemovitostí pro občany v programu a v médiích se šíří špatná interpretace. „Není to pravda," řekl Bartoš v rozhovoru pro CNN Prima NEWS. „Od té doby, co jsme vystřelili v průzkumech, dočetl jsem se o Pirátech spoustu nesmyslných věcí. Je to zkreslená interpretace. Vždy jsme byli za snížení zdanění práce. V našem programu se o zvyšování daní nehovoří. Hovoříme o tom v případě komerčních nemovitostí na krajích měst. Ne, že někomu zdaníme dílničku," uvedl Bartoš. 

O zdanění nemovitostí však na Pirátském fóru psal kandidát Pirátů na ministra pro místní rozvoj Adam Zábranský, který uvedl: „Napadá mě asi jen jedno řešení, ale na Česko je příliš radikální, takže podle mě ani nemá smysl uvažovat o tom, že bychom něco takového měli prosazovat – progresivní zdanění nemovitostí."

Podle Bartoše nic takového Piráti v programu nemají. „Zdaňování bydlení je lež. Nic takového v programu nemáme. To, že se vedou diskuse kdekoliv v on-line světě, je legitimní. Nebudu nikoho okřikovat, aby se neúčastnil diskuse. Není to na stole, není to v programu. Pokud to někdo staví tak, že Piráti vám zdaní bydlení, není to pravda. Je to dezinterpretace," uvedl se Bartoš.

Pirátská strana se kvůli údajnému záměru zvyšovat daň z nemovitostí dostává v poslední době pod palbu kritiky. Na internetu kolovala informace o plánovaném povolebním razantním zvýšení daně z nemovitostí na procento ceny nemovitosti, což strana označila za hoax. „Jde o podvržený text, který se jen snaží tvářit jako část volebního programu Pirátů. S oficiálním volebním programem nemá nic společného, ten nic z uvedených návrhů neobsahuje," uvedla strana své facebookové stránce. Babiš se pustil do Pirátů. Podle premiéra chtějí rozvrátit zemi.

Zdroj: irozhlas.cz, cnn.iprima.cz.

Další články
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte dovolenou snů

Last minute Turecko s cestovní kanceláří TUI aneb Prožijte...

Dlouhá cesta může být pro dítě utrpením, nová auta ale...

Dokonalé prázdninové letovisko? Plážové ráje Bodrumu...

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Zavřít reklamu