V čem spočívá zákeřnost delta mutace? Odborníci mají jasno

Domácí 07. července 2021 | 07:26 — Ilona Cílková
Státní zdravotní ústav oznámil, že v České republice zachytil 126 případů mutace delta. Rychlejší šíření je podle expertů už jen otázkou týdnů. V čem je mutace delta tak zákeřná a co si o jejím šíření myslí experti? Je pravda, že tento druh koronaviru je smrtelnější než všechny ostatní?
Další 3 fotografie v galerii
Odborníci se stále nedokáží shodnout, jak moc je tato mutace koronaviru nebezpečná / Depositphotos

Nová studie Světové zdravotnické organizace (WHO) upozornila, že varianta delta je nakažlivější než původní virus a než varianta alfa. Britský epidemiolog Tim Spector pro BBC uvedl, že zákeřnost varianty delta tkví v tom, že zejména u mladých lidí se může projevit jen jako silnější rýma. Mezi typické příznaky covidu-19 patří suchý kašel, horečka a ztráta chutí a čichu. Horečka je sice zcela běžný příznakem delty, ale ztráta čichu už u ní rozhodně nepatří do prvotních příznaků. U delty je častější rýma a symptomy lehce zaměnitelné s běžným nachlazením.

Odborníci se stále nedokáží shodnout, jak moc je tato mutace koronaviru nebezpečná. Shodují se ale na tom, že jediné řešení proti šíření delty je očkování. Molekulární biolog Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd na základě vývoje v Británii, kde už je delta zcela dominantní a roste kvůli ní počet nakažených i riziko hospitalizace, odhaduje, že do konce léta zřejmě tato varianta převládne v celé Evropě. „Doufejme, že už to množství naočkovaných nebo těch, kteří nemoc prodělali, bude dostatečně velké, aby postupný nárůst, kterému se nevyhneme, neměl dopad na hospitalizace a hlavně na úmrtí. Teď vyšla statistika, ze které je jasné, že ve Spojených státech už umírají výhradně nenaočkovaní lidé,“ řekl Pačes Českému rozhlasu Plus.

Biochemik Zdeněk Hostomský je přesvědčen, že vir přirozeně mutuje. Podle něj se zatím neprokázalo, že by lidé s touto variantou častěji končili ve vážném stavu v nemocnici. „Beru ji jako varování, že by se lidi raději měli očkovat," uvedl Hostomský pro CNN Prima News. Epidemiolog Jiří Beran upozorňuje, že se mutace zbytečně démonizuje. „Myslím, že musíme přestat deltu démonizovat. Když si prohlédneme data z Velké Británie, má virus smrtnost 20krát nižší než alfa mutace, dříve označovaná jako britská," upozornil epidemiolog Jiří Beran.

Ani podle bývalého ministra zdravotnictví epidemiologa Romana Prymuly není delta tak závažná. „Sice stoupá počet lidí v nemocnicích, ale ne tak rychle, jak by tomu odpovídala rychlost šíření mutace," uvedl epidemiolog pro CNN Prima News. Zároveň ale varuje, že delta může v České republice dominovat mnohem dřív než na konci léta. „Jak vidíme ze světa, jde o otázku jednotek týdnů. Ve druhé polovině prázdnin by tady mutace delta mohla dominovat," myslí si Prymula.

Co víme o delta mutaci? Delta mutace (B.1.671.2), dříve známá jako indická, byla poprvé zjištěna v říjnu 2020 v indickém státě Maháráštra. Od té doby se zmutovaný virus rozšířil nejen po celé zemi, ale i po celém světě. V květnu Světová zdravotnická organizace (WHO) označila typ Delta za „velmi znepokojující“. Varianty Alfa (také britská), Beta (jihoafrická) a Gamma (brazilská) byly rovněž dříve označeny za znepokojivé. Delta má ovšem hned několik dalších mutací. A to, jak právě na ně reaguje lidské tělo, stále není zcela známo.

Kromě Delty existuje také varianta Delta plus. Je ještě infekčnější a odolnější vůči současným vakcínám proti koronaviru, říká Deepti Gurdasaniová, epidemioložka veřejné výzkumné univerzity ve Spojeném království Queen Mary. Delta plus však prozatím není tolik rozšířena. Koronavirus nebezpečně mutuje. Vědci zachytili variantu delta plus.

Zdroj: bbc.com, who,int.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu