Koronavirus nebezpečně mutuje. Vědci zachytili variantu delta plus

Domácí 05. července 2021 | 08:36 — Ilona Cílková
Koronavirus stále hledá nové cesty, jak pronikat do lidských buněk. Teď se to daří variantě delta, která byla poprvé rozpoznána v Indii. Varianta navíc dál mutuje. Ve více než jedenácti zemích světa se již objevila mutace s názvem delta plus, která se od té předchozí opět o něco liší.
Další 3 fotografie v galerii
Koronavirus dále mutuje / Depositphotos

Delta se šíří výrazně rychleji, asi o 50 procent oproti variantě alfa, dříve známé jako britská. Zatím jde dokonce o nejinfekčnější ze všech známých variant. Mutace byla potvrzena ve zhruba 90 zemích světa, a to včetně Česka. Vakcíny jsou proti ní o něco míň účinné, ale v největším riziku jsou lidé, kteří nejsou očkováni.

Vědci navíc zachytili ještě obávanější delta plus variantu, což je lehce pozměněná varianta delta poprvé rozpoznaná letos v dubnu. „Má navíc mutaci, kterou jsme viděli u variant u beta a gama. Víme, že může navíc ovlivnit schopnost protilátek zneškodnit virus. Proto je tu obava, že by tento kmen viru mohl být ještě smrtelnější, protože by mohl být odolnější vůči lékům a vakcínám," uvedla hlavní vědecká pracovnice Světové zdravotnické organizace (WHO) Soumya Swaminathanová. Dobrá zpráva je, že zatím bylo na světě objeveno jen velmi málo případů. Doporučuje proto sekvenování. „Potřebujeme také více studií, které objasní, jak přesně se delta s dodatečnou mutací liší. Na tom teď pracujeme," dodala Swaminathanová.

Mutace s názvem delta plus se již objevila ve více než jedenácti zemích světa, mimo jiné v Indii, Velké Británii nebo Spojených státech. První oficiální zprávy o ní se objevily už začátkem června, možné ale je, že delta plus se šíří už déle. Odborný název zní  B.1.617.2.1 nebo AY.1. Indie, v níž se zmutovaná delta plus objevila zřejmě poprvé, předala informace o nové mutaci do Globálního datového systému a zaslala vzorky na genomické testování, uvedl server CNN.

Jak se delta plus liší od původní delty? Obě varianty nesou známky mutace. Pro viry je běžné, že se časem promění jejich struktura. U delty plus došlo podle odborníků k další změně v takzvaných spike proteinů, tedy bílkovin, které se při nákaze přichycují k buňkám v organismu. Mutace spike proteinu nazvaná K417N není podle expertů úplně nová. Objevila se nezávisle například u jihoafrické varianty viru. Francois Balloux, ředitel genetického institutu při Univerzitě College London, řekl, že další mutace delty může dopadnout neblaze na imunitní systém, zvýšená přenosnost oproti už tak velmi nakažlivé deltě ale u delty plus podle něj nebyla prokázána. „Existuje už několik delta plus variant s různými mutacemi, verze AY.1 je zatím nejznámější," uvedla indická vláda v reakci na nově objevenou variantu.

Dobrá zpráva je, že varianta delta plus zatím nebyla zachycena v České republice. Laboratoře v Česku k pátku potvrdily 126 případů koronaviru původní varianty delta. Od pondělí jich přibylo šest, čtyři v Jihomoravském kraji a dva v Praze. Další případ varianty lambda, která je dominantní v Peru, se zatím neobjevil, zůstává jediný, řekla mluvčí ministerstva zdravotnictví. Jde o jiný virus. Další vlna nemusí být mírná, varují vědci.

Zdroj: Healthline.com, Indianaexpress.comwho.int

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Průvodce půjčováním nářadí: vaše cesta k efektivním...

Zavřít reklamu