Znepokojivé zprávy o koronavirové mutaci delta

Domácí 10. června 2021 | 07:53 — Ilona Cílková
WHO nedoporučuje pojmenovávat nemoci a viry po místech, lidech, povoláních ani po zvířatech nebo třeba potravinách, protože to může na danou věc vrhat nezasloužený stín. Varianty koronaviru tedy dostaly nové názvy.
Další 3 fotografie v galerii
Obavy vzbuzuje varianta delta / Depositphotos

Označování mutací koronaviru podle prvního místa, kde si nových mutací lidé všimli, může být podle WHO stigmatizující a diskriminační. Skutečnost, že vědci z nějaké země pomocí sekvenování odhalili novou variantu, navíc ještě neznamená, že vznikla právě tam. Virus se totiž přirozeně množí a mutuje. Čím víc nakažených lidí v populaci je, tím vyšší je pravděpodobnost, že vznikne pod selekčním tlakem nová varianta.

Pod označením alfa se skrývá mutace, kterou vědci popsali loni na podzim v Británii. Ta posléze kvůli své vysoké infekčnosti v řadě zemí včetně Česka převálcovala ostatní varianty a stala se dominantní. Teď ale vzbuzuje čím dál větší obavy mutace delta, kterou vědci poprvé identifikovali v Indii. Rychle se šíří v Británii, tedy v zemi s relativně vysokým počtem očkovaných. Teď tam proto zvažují, jestli kvůli tomu nepozdržet plánové rozvolnění.

Mnozí se obávají, že podobný osud čeká i další země. „Už víme, že má o padesát procent větší transmisibilitu než varianta alfa britská. A ta zase byla rychlejší a víme dobře, jak nás tady převálcovala. Tahle nová mutace bude zase lepší. Naštěstí britská alfa přišla v epidemiologicky špatný okamžik, zatímco delta přichází v lepší čas, protože nám počasí pomáhá," uvedl molekulární biolog Jan Pačes z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd pro Český rozhlas. Podle něj ale hrozí, že s chladnějším počasím mohou přijít další vlny nákazy. Některé nové varianty totiž dokážou do jisté míry překonávat imunitu.

Jak velký problém představuje mutace delta, hlásí indičtí lékaři. Ti zaznamenali neobvyklé příznaky, které se objevují u pacientů s covidem. Mezi ně patří gangréna či ztráta sluchu. Některým pacientům musely být kvůli krevním sraženinám vedoucím ke gangréně dokonce amputovány končetiny. Příznaky, které se u pacientů s covidem obvykle neobjevují, spojili indičtí lékaři právě s indickou mutací koronaviru. „U některých pacientů se mohou vyvinout mikrotromby nebo malé krevní sraženiny, které vedou k odumření postižené tkáně a rozvoji gangrény," uvedl pro web Bloomberg mumbajský kardiolog Ganesh Manudhane. Za poslední dva měsíce ošetřil osm pacientů s trombotickými komplikacemi, dva z nich podstoupili amputaci. Jednomu odoperovali prst, druhému nohu. „Během loňského roku jsem viděl tři až čtyři případy a nyní je to jeden pacient týdně," varoval kardiolog. „Máme podezření, že to může způsobovat nová mutace koronaviru, která v zemi řádí," doplnil.

Neobvyklé příznaky covidu hlásí i další indičtí odborníci. Poukazují na fakt, že se nové symptomy objevují ve velkém měřítku zejména během druhé vlny pandemie. „Každý člověk vykazuje jiné symptomy. Pacienti hlásí další neobvyklé příznaky, jako je ztráta sluchu, otoky krku nebo těžkou angínu," popsala lékařka Hetal Marfatia.

V Indii se jen za letošní rok nakazilo koronavirem 18,6 milionu lidí, zatímco v loňském roce to bylo 10,3 milionu. Odborníci přičítají rychlé šíření nákazy nové mutaci koronaviru, která v zemi převládá. „Mutace viru, též nově označovaná řeckým písmenem delta, se patrně přenáší až o 60 % snadněji než varianta alfa, která dosud převažovala ve Velké Británii," uvádí britský epidemiolog Neil Ferguson z londýnské Královské koleje. Vědci mají odpověď na nejdůležitější otázku spojenou s koronavirem.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu