Vědci mají odpověď na nejdůležitější otázku spojenou s koronavirem

Domácí 02. června 2021 | 07:22 — Ilona Cílková
Imunita po prodělaném onemocnění covid-19 je hojně probíraná a také zkoumaná a není se čemu divit. Jedná se o důležitý faktor, který se může podílet na úspěšném zvládání koronavirové pandemie. Jak to s ní tedy je?
Další 3 fotografie v galerii
Imunita po prodělání nemoci covid-19 u některých lidí vydrží opravdu dlouho / Depositphotos

V případě koronaviru můžeme mluvit o imunitě dvojího typu. Jednak se jedná o přirozenou imunitu, kterou získáte poté, co nemoc covid-19 proděláte, nebo se jedná o imunitu vyvolanou vakcinací. Nové výzkumy nasvědčují, že imunita po prodělání nemoci covid-19 u některých lidí vydrží opravdu dlouho, možná i celý život. Obdobně trvalá by měla být i imunita získaná očkováním. Očkování proto vědci a lékaři nadále doporučují.

Výzkumy, které sledují opakované nákazy, nasvědčují, že u většiny lidí ochrana po prodělání nemoci vydrží nejméně půl roku. Nová studie, kterou zveřejnil časopis Nature, to potvrzuje na základě výzkumu imunitních buněk. Vědci zkoumali paměťové B-lymfocyty v kostní dřeni u skupiny lidí, kteří covid prodělali před sedmi měsíci.

U většiny z nich se potvrdilo, že tyto buňky opravdu mají. Díky nim si tělo nákazu pamatuje a ví, jaké protilátky má vyrábět, i když hladina protilátek v krvi může být v danou chvíli nízká. Tenhle návod, uložený v kostní dřeni, by přitom měl vydržet roky, ne-li celý život. Tomu nasvědčuje i druhá studie, zveřejněná na serveru BioRxiv, která ještě čeká na recenzní řízení.

Zmíněné paměťové B-lymfocyty se podle jejích závěrů dále vyvíjejí a sílí nejméně rok po prodělání covidu-19. Autoři z toho vyvozují, že imunita vyvolaná nemocí i vakcínami by mohla být opravdu dlouhodobá.

Podle imunologa Václava Hořejšího z Ústavu molekulární genetiky Akademie věd panovala mezi vědci obava, že koronavirus v rámci boje s imunitním systémem dokáže likvidovat i zmíněné paměťové B-lymfocity. „Podle nových studií se ukazuje, že to nemusí být zas tak zlé. Jak jsou tyto B-lymfocity účinné, se ukáže až v následujících letech podle toho, jak budou ti lidé náchylní k opakované infekci, pokud bude virus dál přítomný v naší populaci. Tohle je ale první náznak, že by to mohlo dopadnout dobře," řekl Hořejší pro Český rozhlas.

Zmíněné studie také naznačují, že na rozdíl od očkovaných, kteří covid neprodělali, možná nebudou vyléčení pacienti potřebovat přeočkovat dodatečnou dávkou vakcíny, o které se teď uvažuje. „Dá se zhruba říct, že lidé, kteří onemocnění prodělali, jsou na tom podobně jako ti po první dávce očkování. Ta první dávka je u vyléčených ekvivalentní dávce druhé u lidí, kteří nemoc neměli. A druhá dávka je pak ještě navíc," vysvětlil Václav Hořejší s tím, že imunitní systém se liší člověk od člověka.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu