Návrh ministerstva financí nahání ekonomům husí kůži

Domácí 01. června 2021 | 07:32 — Ilona Cílková
Schodek 390 miliard korun, který navrhuje ministerstvo financí, je noční můrou, která ruší sen o udržitelnost veřejných financí. Vláda by měla co nejrychleji předložit plán konsolidace veřejných financí, který jediný noční můru postupně zažene.
Další 3 fotografie v galerii
Rozpočtový schodek pro příští rok je noční můrou, která ruší sen o budoucí udržitelnosti veřejných financí / Depositphotos

Ministerstvo financí navrhlo na příští rok státní rozpočet se schodkem 390 miliard korun. Informovala o tom Česká televize. Návrh podle vyjádření ministryně financí Aleny Schillerové počítá už s dodatečným navýšením penzí o 300 korun měsíčně, které schválil kabinet. Letos je schválen schodek 500 miliard korun a loni hospodaření státu ovlivněné dopady pandemie vykázalo deficit 367,4 miliardy korun.

Je to vůbec poprvé v historii České republiky, kdy ministerstvo financí předkládá návrh státního rozpočtu se schodkem ve výši 6,6 procenta HDP na rok, v němž česká ekonomika poroste bezmála pětiprocentním tempem (podle aktuální prognózy OECD). Úřad Aleny Schillerové, potažmo celá vláda, tím dává jasně najevo, že koronavirus využila pouze jako záminku pro nezřízené pouštění žilou státní kase a nekontrolovanému zadlužování budoucích generací.

Rozpočtový schodek pro příští rok je noční můrou, která ruší sen o budoucí udržitelnosti veřejných financí. Jen tato noční můra není až tak děsivá, jak čekali ti, kteří mínili, že schodek překročí 400 miliard korun. Takového schodku se začátkem roku obávala třeba i Národní rozpočtová rada.

Štěstím v neštěstí tedy je to, že schodek bude nižší, pod 400 miliard, míní hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda. I tak však stále jde o noční můru vláda bude muset co nejrychleji předložit plán konsolidace veřejných financí na léta 2022 až 2032, jinak hrozí zhoršení ratingového výhledu i samotného ratingu. Jen věrohodný plán konsolidace noční můru postupně zažene. Zhoršení ratingového výhledu či ratingu prodraží obsluhu českého státního dluhu, přičemž hrozí uvržení tuzemských veřejných financí do krajně nebezpečné dluhové spirály. Vláda by měla jednat. Nejlépe ještě tato. Další populistický nesmysl z pera ministryně Maláčové.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu