Babiš ve volbách může uspět. Česku chybí konzervativní pravice, shodují se experti

Domácí 26. května 2021 | 09:12 — Ilona Cílková
To, co česká politická scéna potřebuje, není umělé slepování nesourodých politických stran, jejichž jediným pojítkem je nesouhlas s premiérem Andrejem Babišem. V Česku chybí konzervativní pravicová strana.
Další 3 fotografie v galerii
Vláda s účastí Andreje Babiše není vyloučená, míní experti / Depositphotos

Koalice Spolu se posouvá stále více do středu a navíc jim to spolu nefunguje. Průzkumy jí dávají zatím zhruba 17 a 18 procent hlasů. Pokud by platil starý volební zákon, který trojčlenné koalici stanovil pro vstup do sněmovny hranici patnáct procent, už bychom slyšeli bití na poplach, protože by vážně hrozilo, že hlasy pro ODS, TOP 09 a KDU spadnou pod stůl.

Volby se ale nezadržitelně blíží a konzervativní volič v České republice nemá koho volit.„Nedivil bych se, kdyby Andrej Babiš ještě vyhrál. Volby nedopadnou tak, jak to vypadá pět měsíců před nimi. Je to úplně otevřené. O budoucí vládě budou rozhodovat i jiné věci. Kdo se do Sněmovny dostane a nedostane, jestli sociální demokraté, komunisté nebo Šlachta. A i kolik hlasů získá Okamura, podle mě jich bude hodně," komentoval předvolební nálady pro CNN Prima NEWS komentátor Seznam Zprávy Jindřich Šídlo.

„Relativně hodně může získat Šlachta. Myslím, že je strašlivě nebezpečné, že koalice Spolu šla více do středu a pravice je více otevřená pro SPD Tomia Okamury. Těžko lze považovat ODS nebo Spolu za konzervativní nebo pravicové," reagoval na slova kolegy novinář Dalibor Balšínek.

Podle Balšínka jsou také zajímavé návštěvy šéfa Pirátů Ivana Bartoše u prezidenta Miloše Zemana. „Jde o vysloveně nekonfliktní vztah. Co jsme slyšeli z Hradu, tak Miloš Zeman Bartoše respektuje," řekl šéfredaktor Týdeníku Echo. Podle něj dělá Bartoš pragmatickou věc. S prezidentem musí mluvit. Prezident je nakonec vždycky slabší než většina ve Sněmovně.

„Dominance Miloše Zemana je dána slabostí premiéra a slabostí koalice ve Sněmovně. Potenciální koalice Spolu a Pirátů je možná největší historický kompromis české politiky. Jsou soupeři a možná dvě budoucí hlavní síly české politiky napravo a víc vlevo," uvedl Šídlo. „Buď to bude tahle široká a trochu nestabilní koalice velkého kompromisu, nebo vznikne vláda s nějakou účastí Andreje Babiše," myslí si Šídlo. Vím, kdo chce zlikvidovat ČSSD, tvrdí expremiér a nevylučuje návrat do vysoké politiky.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Nový Peugeot 208 přichází do Česka. Je krásný, svižný a za super cenu

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu