Cestování v Evropské unii. Jako za starých časů

Domácí 24. května 2021 | 12:08 — Ilona Cílková
Léto se blíží a Češi plánují dovolené. Jak bude vypadat letní cestování v EU? Budou covidové pasy skutečným usnadněním pro cestovatele? Nemůže se stát, že se z toho stane spíše další administrativní zátěž?
Další 2 fotografie v galerii
Jak bude vypadat letní cestování v EU? / Depositphotos

Už za dva měsíce vypukne naplno prázdninová sezona a stovky tisíc Čechů se vydají na dovolenou. Podle průzkumu agentury STEM to bude každý pátý obyvatel země. K vycestování budou potřebovat takzvaný covid pas, kterým prokážou například to, že byli očkováni nebo že absolvovali test s negativním výsledkem. Pas by měl fungovat v rámci celé Evropy od 1. července. 

Pokud se pandemie v Evropě náhle nezhorší, můžeme se po Schengenu v létě rozjet skoro jako za starých časů před nástupem koronaviru. Státy Evropské unie se minulý týden dohodly na základních parametrech certifikátu, který je klíčem k návratu volného cestování po EU. Letní dovolená za hranicemi by tak měla být pro Čechy a další Evropany jednodušší a také levnější. Součástí dohody je i snížení ceny PCR testů kvůli výjezdu, aby si je mohlo dovolit co nejvíce obyvatel.

Certifikát bude mít digitální nebo papírovou formu a bude obsahovat informaci, jestli byl jeho nositel očkovaný, absolvoval negativní test na covid-19 nebo prodělal nemoc a má protilátky. Právě jedna z těchto tří možností bude podmínkou k zisku dokumentu.

Parlament by se měl ke covidovým pasům sejít znovu v polovině června, současně se počítá s jejich zavedením od začátku letních prázdnin. Je reálné, že se to stihne? Podle eurokomisařky Věry Jourové to reálné je, ale byly potřeba doladit dvě věci. Aby to prošlo schválením a abychom byli technicky připraveni vydávat certifikáty ve všech státech, ať už v tištěné nebo digitální podobě. „A tady jsme na dobré cestě. My budeme už 1.6. otevírat křižovatku, do které se budou připojovat národní systémy. A Česká republika prošla s dalšími 14 zeměmi úspěšně testem a pravděpodobně už v polovině června systém spustí," uvedla Jourová v rozhovoru pro Blesk.

Budou covidové pasy skutečným usnadněním pro cestovatele? „Ono by to nemělo být zase tak složité, když bude fungovat ten národní elektronický systém, tak by to mělo být opravdu zjednodušením. V každém případě bylo nutné dostat ty pasy do jednotné podoby, aby ten certifikát byl uznatelný na sto procent ve všech zemích Unie. Tohle bude otevírat dveře lépe než nějaké potvrzení v cizí řeči," je přesvědčena eurokomisařka.

Europoslanci požadovali, aby covid pasy nemohly státy zatížit dodatečnými restrikcemi, typicky karanténou, a aby byly testy k vydání pasu po celé EU zdarma. Většina národních vlád s tím ale nesouhlasila a výsledný kompromis je blíž jejich představám. Samotné vystavení certifikátu bude zdarma, testy se budou dál platit podle stávající praxe v jednotlivých státech. Dobrá zpráva pro Čechy mířící do zahraničí.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete od března vyrazit

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu