Ministerské křeslo jako zářez na pažbě. Lékaři pod palbou kritiky

Domácí 21. května 2021 | 08:56 — Ilona Cílková
Pandemii jako celek jsme nezvládli. Nezvládla ji vláda, opozice ani my občané. A mnozí lékaři, kteří odešli od lůžek, šli do médií a začali říkat věci, které nebyly v souladu s vědeckým poznáním, myslí si šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt.
Další 3 fotografie v galerii
Ministr zdravotnictví má velký problém / Foto: MZČR

Nejasnosti o majetkových poměrech ministra zdravotnictví Petra Arenbergera jsou šlendriánem a je nutné, aby ministr vše vysvětlil. „Nevím, kdo mu radí, koho má jako daňového poradce, určitě by mu měl dát výpověď," uvedl premiér Babiš s tím, že má do pátku dostat od ministra vyžádané dokumenty.

Podle Tomáše Cikrta se musí situace kolem ministra zdravotnictví vyřešit co nejdříve. Podle něj resort potřebuje někoho schopného, kdo by šel pár měsíců před volbami do vlády s Babišem. „Někdo jiný to může vzít z nějakého altruismu nebo proto, aby měl zářez na pažbě, že byl pár měsíců ministrem. Funkce má ale ve všem ostatním nevýhody," myslí si Cikrt. „Okamžitě se vám převrátí osobní i profesní život. Do té doby jste mohl být ctihodným profesorem bez úhony, kterého měli novináři rádi. Když se stanete ministrem, vše se změní. Vytáhne se vše, co jste možná udělal a co ne. To je první, čemu musíte čelit. Je to strašlivě nevděčná role," uvedl Cikrt ve vysílání CNN Prima NEWS.

Cikrt by si vzhledem k blížícím se volbám přál, aby těžce zkoušený zdravotnický resort neměl už pátého ministra. Předpokládá ale, že k výměně Arenbergera dojde. „Pandemii jako celek jsme nezvládli. Nezvládla ji vláda, opozice ani my občané. A mnozí lékaři, kteří odešli od lůžek, šli do médií a začali říkat věci, které nebyly v souladu s vědeckým poznáním," kritizoval v pořadu Tomáš Cikrt.

Šéf Lékařského odborového klubu – Svaz českých lékařů (LOK-SČL) Martin Engel v diskusi upozornil, že i když Petr Arenberger na ministerstvu zůstane, resort podle něj nebude mít plnohodnotného ministra.

Média minulý týden upozornila, že po nástupu do funkce ministra Arenberger přiznal ke konci roku 2020 mnohonásobně větší majetek a vyšší příjmy, než udával v předchozích letech. Arenberger k tomu řekl, že na rozdíl mezi daňovým a majetkovým přiznáním ho upozornila média a už je dal do souladu. Podle Babiše se Arenberger dopustil přestupku, chybu ale napravil a informace o svém majetku musí do detailu vysvětlit.

Server Seznam Zprávy posléze napsal, že Arenbergerovi patří areál bývalého státního statku v obci Netřeba na Mělnicku a v jedné z jeho budov sídlí archiv Fakultní nemocnice Královské Vinohrady. Arenberger objekt nemocnici pronajal v roce 2013. Nemocnici vedl od října 2019, předtím v ní byl náměstkem ředitele. Arenberger v předchozích pěti letech účtoval nemocnici měsíčně za pronájem 79,16 koruny za metr čtvereční. Z právního hlediska je podle něj smlouva v pořádku, momentálně prostory pronajímá „za korunu“, uvedl. Sílí tlak na odvolání Arenbergera. Babiš má pro nového ministra, kam sáhnout.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Futuristický elektromobil IONIQ 5 přijíždí ve sportovní verzi N Line

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Tipy, jak pěstovat vánoční kaktus, aby vám kvetl jako divý...

Péče o pokojovky v zimě: Pozor na průvan, suchý vzduch,...

Umělecká fotografie je na vzestupu navzdory snadné dostupnosti...

Nekvete vám orchidej? Připravte si zálivku ze dvou...

Zavřít reklamu